Koen Wauters stelt gerust: "Er is voldoende griepvaccin voor wie ingeënt moet worden"

woensdag 23 september 2020 - 07:39
Luisteraar Hendrik maakt zich zorgen. Hij kreeg van z'n dokter een voorschrift voor de jaarlijkse griepspuit, maar nu blijken er niet genoeg vaccins te zijn. Dat is toch wat hij hoort van z'n apotheker. "Pas in oktober zouden ze er zijn, en de prijs is nog onbekend", klinkt het daar.

Een vraag die Inspecteur Sven Pichal meteen doorspeelt aan wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Is er te weinig griepvaccin?

Koen stelt meteen gerust: "Er is genoeg! Er zijn meer vaccins besteld dan vorig jaar, 2,9 miljoen, en dat is een half miljoen meer dan er vorig jaar toegediend zijn. Nog altijd minder dan de elf miljoen Belgen uiteraard, maar het zou wel moeten volstaan. Hendrik is gewoon wat vroeg, de aanbevolen periode voor vaccinatie is tussen 15 oktober en 15 december. De levering aan apotheken is daarom nog maar op gang aan het komen, dat gaat altijd wat met horten en stoten. Vandaar dus die reactie van z'n apotheker"

Geduld is een mooie deugd

Volgens Koen is het ook beter om nog even te wachten met je griepvaccin, want vanaf 1 oktober wordt het griepvaccin meer en beter terugbetaald dan vroeger. Maar er is nog meer nieuw dit jaar.

"Ook nieuw is de gefaseerde toediening. Risicogroepen krijgen voorrang tot 15 november. In deze coronatijden is dat iedereen boven 50, zwangere vrouwen, chronisch zieken. Alle anderen moeten wachten tot na 15 november. Dat is om zeker te zijn dat de risicogroepen kunnen gevaccineerd worden als ze willen. Dus als Hendrik niet tot een risicogroep behoort, moet hij sowieso wachten."

 

De griep en corona hebben misschien dezelfde symptomen, de vaccins om ze te voorkomen zijn anders

Koen Wauters

Helpt griepvaccin tegen corona?

"Neen, dat zijn andere virussen. Een vaccin tegen polio helpt ook niet tegen de mazelen.", zegt Koen Wauters. Griep en corona hebben wel voor een deel dezelfde symptomen: koorts, luchtwegeninfectie. Daarom, vooral voor kwetsbare groepen, het is niet goed om die twee na elkaar (of tegelijk) te krijgen. Ook voor de ziekenhuizen: die willen geen griep-epidemie en een corona-epidemie tegelijk. Het zal al druk genoeg zijn. De maatregelen die we nemen tegen corona helpen ook wél tegen de griep: afstand houden, handen wassen, mondmaskers. Als we dat goed doen, gaan we in theorie ook een lichte griepepidemie krijgen."

Ieder jaar ander coronavaccin?

Hendrik is een 'wakkere' luisteraar' en werpt ook nog een andere vraag op. Elk jaar is er een nieuw griepvaccin, merkt hij op. Zal er dan in de toekomst ook elk jaar een ander vaccin komen tegen corona, als er één gevonden is?

Koen Wauters: "Neen. Het griepvaccin is elk jaar anders, omdat er altijd andere stammen circuleren. De griep volgt de winter. Ze trekt in onze winter op het noordelijk halfrond, naar het zuidelijk halfrond, om dan terug te komen. En de WHO doet elk jaar een 'gok', probeert te voorspellen welke varianten er bij ons actief gaan zijn. De vier meest voorkomende, gaan dan in het vaccin. Daarom dat er elk jaar een ander vaccin is tegen de griep."

"Corona is gelukkig een virus dat weinig verandert. Dus met één corona-prik zouden we toch enkele jaren veilig moeten zijn. Maar dat zal dus waarschijnlijk voor na de winter zijn, en dus na de jaarlijkse griep."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!