Komt serranoham uit België of Spanje?

dinsdag 14 september 2021 - 09:30
Radio 2-luisteraar Kristienkocht voorverpakte serranoham maar die smaakte toch anders dan diegene die ze bij de slager kocht. Toen ze zocht naar de herkomst op de verpakking bleek de serranoham niet uit Spanje, maar uit België te komen. Nu vraagt ze zich af: bestaat er zoiets als Belgische serranoham? En mag dat?

"Serranoham mag overal gemaakt worden"

Chantal Depauw van FOD economie legt uit dat dat inderdaad mag. Toch bij serranoham want dat is een gegarandeerde traditionele specialiteit. Dat wil zeggen dat ze overal gemaakt mag worden maar wel volgens een bepaald productieproces. 

BOB-logo

Andere producten dragen het BOB-logo (beschermde oorsprongsbenaming) of het BGA-logo ( beschermde geografische activiteit) en die mogen dus enkel in een bepaalde streek of plaats worden gemaakt.

De oorsprongsbenaming geldt niet voor alle hammen. Parmaham of zwarte woudham komen bijvoorbeeld niet noodzakelijk uit Parma of het Zwarte Woud.

In totaal zijn meer dan 700 producten in Europa beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Als je wil weten welke producten beschermd zijn kan je dat hier opzoeken: 

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!