Koolhydraatarm brood, huh?!

woensdag 23 september 2015 - 11:03
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: koolhydraatarm brood. Ideaal om te vermageren of toch niet?
Brood is gemaakt van graan en graan is zetmeel en zetmeel is een vorm van koolhydraten. Suiker is een andere vorm van koolhydraten. Een brood is dus van nature bij wijze van spreken één grote koolhydraat. En toch bestaat er brood dat arm is aan koolhydraten.

Wat zit in wat?

  • In een wit brood zit 50g koolhydraten op 100gr
  • In een volkorenbrood 40gr koolhydraten /100 gr
  • Een koolhydraatarm brood bevat 5g/100 gr.
Om zo’n brood te maken wordt een deel van de bloem vervangen door tarwe eiwitten, zemelen, sojabloem en vet. Tarwe eiwitten zijn nodig omdat ze gluten bevatten die de gist laten werken en het brood laten rijzen zodat je een luchtige structuur krijgt, zegt professor Courtin van de KULeuven.
Voordeel hiervan is dat het brood meer vezels bevat. In een wit brood zit 3g vezels per 100 gr; in een volkorenbrood 6g/100 gr en in een koolhydraatarm brood 12g/100 gr.
Nadeel is dat er tot 10 keer meer vet wordt toegevoegd aan een koolhydraatarm brood. In een gewoon volkorenbrood zit 1,7 of 1,8g vet per 100 gram in.

Vermager je van koolhydraatarm brood?

Diëten met weinig koolhydraten zijn in de mode, maar alleen nog maar proteïnen eten is volgens de professor op de lange duur niet goed voor de lever en de nieren.
Het is wel zo dat veel proteïnen meer energie vragen om het voedsel te verteren. Je hebt er sneller een verzadigd gevoel van, dus je zal minder snel honger hebben. Aan de andere kant, als je er evenveel van eet als van een gewoon volkorenbrood, dan heb je door dat vet veel meer calorieën binnen, en daarvan vermager je niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!