Koop van de week: vrijdag 1 juni

donderdag 31 mei 2018 - 13:00
Wat is deze week vers, volop voorradig en voordelig?

Fruit: Aardbeien

Door het goede weer van de voorbije weken blijven de aardbeien van Belgische bodem een ultieme topper. Dankzij de zon hebben de aardbeien een heerlijk zoete smaak. Het aanbod is zeer groot waardoor de prijzen enorm aantrekkelijk zijn. Aardbeitjes zijn lekker gewoon puur maar je kan ze ook makkelijk verwerken in een smoothie, slaatje of dessertje!

Groente: Komkommer

Een heerlijke zomergroente én topper van eigen bodem: de komkommer. De groente bestaat voor 90% uit water, je eet en drinkt als het ware tegelijk. Bij warme temperaturen als deze week is de komkommer dus een ideale dorstlesser. Het wordt zeer vaak verwerkt tot een komkommer-slaatje. Maar probeer ook eens komkommersap te maken, een ultieme bron aan vitaminen! De komkommer is ook zeer gegeerd als garnituur in de gin-tonic.

Vis: sterke stijgers

Door een kleinere aanvoer en een grote vraag zien we de prijs van de vis stijgen. De kabeljauwhaas is hier een voorbeeld van. Op dit moment is er bitter weinig aanvoer uit Noorwegen waardoor de prijzen de lucht in schieten. Ook de griet is gestegen. In het algemeen is het wel zo dat er in het late voorjaar minder visvangst is, zo'n 25% procent, en dat drukt zijn stempel op de prijs.

Maar er zijn uiteraard ook enkele dalers: de lotte, ook gekend als de zeeduivel, is wat gezakt van prijs. De zalmfilet begint wat meer te stabiliseren. 

Week van de korte keten

Van 26 mei tot 3 juni is er de week van de korte keten. Bij een korte keten is er rechtstreeks contact tussen de consument en de producent. Het is een win-win-situatie. De producent kan zelf zijn prijs, aanbod en productiemethode bepalen. De consument krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten rechtstreeks uit de handen van de boer. Je steunt de lokale economie en bespaart op voedselkilometers en verpakkingsafval. 

Meedoen aan de korte keten doe je door producten aan te kopen bij de hoevewinkel of op de markt maar er zijn nog heel veel andere manieren om te participeren. Initiatieven in jouw buurt vind je hier!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!