de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 11 mei
wo 9 mei - 9:34
Bloem: Pioen
Zondag moederdag, zeg het met een bloemetje! En liefst van al met de pioen. De populairste soort is de Sarah Bernardt, de lichtroze soort. Je kan de pioen ook kopen in wit, paars, donkerrood en zachtgeel. Als je de pioen koopt, kijk je best even of ze zacht aanvoelt en of ze al wat kleur heeft. De bloem heeft een vaasleven van 10 à 12 dagen. Het grootste pluspunt van de pioen is dat ze heerlijk geurt. Tip: als de bloem niet goed opent, ga je best met een vochtig doekje over de bloemknoppen. De pioen staat symbool voor overvloed, liefde, geluk en gezondheid.
Groente: Witte selder
Een pittige groente deze week, de witte selder van Belgische bodem. De groente kan je gebruiken in soep, bouillon of in bechamelsaus. Heb je een aperitief gepland dit weekend? Geef dan een stukje witte selder met lekkere yoghurt-dipsaus, heerlijk en super gezond! Kijk wel altijd goed of de selder van Belgische origine is. Er wordt ook veel import selder verkocht die minder vers en slechter van kwaliteit is.
Fruit: Aardbeien van Belgische bodem
Weinig producten die op dit moment zo lekker en zoet zijn als de aardbeien van Belgische bodem. Ze zijn heel gezond als tussendoortje voor op het werk of om mee te geven aan de kinderen. Je kan ze ook verwerken in een pudding, milkshake of een gewoon slaatje!
Vis: meivis, tarbot, kabeljauwhaas en babykreeft
De maand mei is begonnen en dus is ook de meivis oftewel de geep terug van weggeweest! Geep laat je best schoonmaken door de visboer want het is een moeilijke vis. De schubben komen gemakkelijk los en plakken soms dagenlang vast aan je handen.
Geep klaarmaken is dan weer een koud kunstje! Snijd de vis in vingerlange stukken en bak hem even in de pan. Rol hem bij voorkeur voor het bakken ook even door de bloem. Je kan geep ook grillen of stoven. En ook gerookt is de vis bijzonder lekker!
De tarbot en kabeljauwhaas blijven goed van prijs. Net als de rogvleugel en de noordzeetong.
Met moederdag in het vooruitzicht, zet onze visboer Charles ook graag babykreeften op het menu. De kreeftjes zijn een topproduct uit Canada en ze zijn ook dit jaar bijzonder lekker van smaak.
Noordzeetong, griet, en zalm zijn niet zo interessant op dit moment.