de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 18 januari
do 17 jan. - 10:10
Vis: Wijting en betere prijzen
De prijzen van de vis zijn mooi gedaald tegenover vorige week. Zowel bij de Noordzeetong, zeeduivel, rogvleugel, zeewolffilet en de kabeljauw. De zalmfilet is stabiel gebleven in prijs.
De eerste vangst van de skrei is begonnen er maar die is voor het moment peperduur. Volgens visboer Charles zullen de prijzen pas schappelijk worden vanaf februari.
Vis van het jaar
Deze week werd de vis van het jaar voorgesteld: de wijting, een klein visje dat familie is van de kabeljauw. De vis is helemaal niet duur. Maar opgelet: het kan wel zijn dat, door de vele aandacht, de vraag zal stijgen. Dat kan natuurlijk wel invloed hebben op de prijs.
Groente: Vleestomaat
De tomaten van Belgische bodem zijn het hele jaar door beschikbaar. Deze week kan je voordeel doen met vleestomaten, meer specifiek de prins tomaat. De groente heeft een heel stevige structuur waardoor het vruchtvlees er niet uitvalt bij het snijden.
De smaak leent zich perfect tot ovenschotels. Je kan er ook makkelijk suikervrije ketchup van maken: snij de tomaat in stukken en verwijder de harde delen. Voeg wat kruiden toe naar eigen smaak: bijvoorbeeld rode wijn azijn of basilicumblaadjes. Even laten sudderen en klaar is kees!
Fruit: Kanzi appel
De Kanzi-appel is een soort van Belgische bodem. Hij wordt geteeld in de omstreek van Limburg en heeft een frisse, zoetzure smaak.
Voor iedereen met gezonde voornemens: de appel is heerlijk uit het vuistje. Maar hij is ook lekker in een slaatje: rauw of gegrild.