de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 21 december
do 20 dec. - 9:46
Groente: Tomaten van eigen bodem
Er zijn wel degelijk Belgische tomaten in de wintermaanden. De telers doen dit op een heel duurzame manier en er komen ook bijna geen transportkosten aan te pas. Het is echt van het principe 'de ene dag oogsten, de volgende dag in de winkelrekken'.
De tomaat is een veelzijdige groente waarmee je originele gerechten kan maken. Maak als aperitief hapje bijvoorbeeld tomaten-chutney of als hoofdgerecht tomatenpuree. Ben je toch eerder fan van het klassieke? Dan past een tomatensoep misschien wel op jouw kerstmenu.
Fruit: Kanzi appel
Deze appelsoort is er ook eentje van Belgische bodem. Hij wordt geteeld in de omstreek van Limburg en heeft een frisse, zoetzure smaak.
Hij leent zich perfect voor feestelijke gerechten. Als hapje maak je een bruschetta met appel en geitenkaas. Verder is een gegrilde appel ook lekker bij een varkenshaasje. Als dessert mogen we natuurlijk de Apfelstrudel niet vergeten.
Vis: Hoge prijzen
De prijzen van de verse vis zijn peperduur op dit moment. Dat komt omdat de vraag naar vis heel hoog is en dat heeft natuurlijk alles te maken met de feestdagen die eraan komen.
Als je dan toch op zoek zou gaan naar een iets goedkopere verse vis, dan raadt visboer Charles de zalmfilet of de rogvleugel.
De oesters hebben een mooie prijs op dit moment. Ook de kreeft is iets gezakt in prijs. Dat zal tot en met Kerstmis zeker zo blijven, voor Nieuwjaar blijft het nog even afwachten. De prijs van de garnalen is stabiel.