de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 23 februari
do 22 feb. - 1:08
Groente: aubergine en multicolor sla
De eerste aubergines van eigen bodem liggen in onze supermarkten. En dat is fijn nieuws! Aubergines worden in serres gekweekt. De kunst is om de aubergines niet te groot te laten worden. Dan komt er te veel zaadvorming in de vruchten en dat heeft een negatieve invloed op de smaak.
Aubergine is een traditioneel ingrediënt in de mediterrane keuken. Denk maar aan moussaka of een lekkere tajine. Maar je kan de aubergines ook grillen en lekker combineren met basilicum.
De multicolor is ondertussen goed ingeburgerd in onze winkels. Er worden verschillende types sla geteeld op één kluit: de Lollo bionda, lollo rossa en rode eikenbladsla.
Vis: zeewolffilet is gedaald in prijs, grijze garnalen zijn duurder
De zeewolffilet was de voorbije maanden redelijk duur. Nu is de prijs mooi gezakt. Ook de prijs van de zeeduivel, de vis van het jaar, is stabiel gebleven.
De prijs van de griet en de zalm is lichtjes gestegen. Dat geldt ook voor de prijs van de pladijs. Er is minder vangst en dat beïnvloedt de prijs. De grijze garnalen zijn ook in prijs gestegen. Dat is normaal voor de tijd van het jaar. In maart en april zijn er minder garnalen. De prijs is gelukkig niet zo desastreus als in 2017.
Bloemen: ranonkel
De ranonkel is familie van de boterbloem-achtigen. De bloem is opnieuw aan een opmars bezig en dat vindt bloemenkenner Bart Swaen volledig terecht. Ranonkels zijn warme, grote en mooie bloemen die lang mooi blijven. De ranonkels zijn échte lentebloemen, ze zijn beschikbaar tot eind april.
Snij de stelen schuin af, geef ze snijbloemvoedsel en zet ze niet in diep water. Drie à vier centimeter water is meer dan voldoende.