Koop van de week: vrijdag 9 november

donderdag 8 november 2018 - 10:00
Wat is er deze week volop vers, voordelig en voorradig?

Groente: Venkel

De venkel heeft een typisch anijsachtige smaak en is daardoor heel herkenbaar. Deze frisse smaak combineert zich erg lekker bij vis. Het is trouwens een van de best verterende groenten. Het Belgische venkelseizoen loopt op zijn einde, snel zijn is dus de boodschap. Vanaf april kunnen we deze groente opnieuw volop vinden.

Probeer de venkel eens te combineren met een appelquiche of bij een ovenschotel met gehakt

Fruit: Boskoop appel

In november zitten we volop in het hardfruit-seizoen. Er is daardoor een enorm groot assortiment aan appelen en peren. En daartussen zit een typische karakter appel: de boskoop. Hij heeft een ruwe look door zijn bruinere schil. De boskoop appel heeft een zeer zure smaak

Boskoop is een ideale stoof-appel. Hij is ook lekker in appelmoes of bij rode kool. De zoetebekjes onder ons moeten hem alleen maar in schijfjes snijden, wat kaneel over sprenkelen en in de oven stoppen. 

Vis: Kabeljauw, heilbot en zalmfilet

De zalmfilet is gestabiliseerd naar een zeer goede prijs. De kabeljauw was de voorbije weken aan de dure kant maar is nu een stuk goedkoper. De Noordzeetong en de Lotte zijn ook interessant.

Je kan stilletjes aan opnieuw heilbot vinden op de markt, al is de vangst niet heel erg groot omwille van de quota die eraan verbonden is. Dat kan ook invloed hebben op de prijs.

Griet, roodbaars en zeewolf zijn iets gestegen, maar we spreken echt over een kleine stijging

Zeevruchtenschotel

De vis van de maand november is de Noordzeekrab of de crustacé. De poten zijn van topkwaliteit en zitten vol met corail. De kwaliteit blijft nog subliem tot zeker eind januari. Het is ook het seizoen van de langoustines, escargots, garnalen, oesters en wulken. Het ideale moment dus om eens een zeevruchtenschotel te eten! 

De prijzen vallen goed mee, het is niet duurder of goedkoper dan vorig jaar. We moeten in België wel altijd rekening houden met prijzensysteem van 21% btw. Daardoor zijn de zeevruchten iets duurder in België dan in het buitenland. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!