Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kun je bioplastic maken van distels? Dat kan.

wo 15 mei - 6:10

In Herent fabriceren ze jouw composteerbare groene GFT zak en die is gemaakt van distels
The compost Bag Company: van distel tot bioplastic
© The Compost Bag Company: van distel tot bioplastic

Een mooi verhaal: van distel tot plastic 


The Compost Bag Company in Herent maakt bioplastic afkomstig van kardoendistels.  
In Sardinië probeerden de boeren vroeger graan te kweken, maar op de schrale gronden groeien vooral kardoendistels. Nu oogsten ze die distels, daar wordt olie uitgehaald en van die olie kunnen dan weer bioplastickorrels gemaakt worden.

Die korrels worden met de trein vervoerd naar ons land en bij the Compost Bag Company in Herent worden ze als grondstof  gebruikt om bioplastic zakken van te maken. 

Ze maken er bijvoorbeeld de groene zakken die we gebruiken om onze GFT afval in te doen en zakjes die je in sommige supermarkten vindt om je bulkgroenten en fruit in te verpakken. 

bioplastic van distels

bioplastic van distels

Composteerbaar of niet composteerbaar?

 
Die groene zakken voor GFT afval  zijn composteerbaar in de industriële composteerinstallaties waar hoge temperaturen bereikt worden, die groenten- en fruitzakjes van bioplastic zijn zelfs composteerbaar in je eigen composthoop. Dat zie je aan het home compostlabel dat op de zakjes staat.  En zo is de cirkel rond: je bioplastic zakje gemaakt van planten wordt compost waarop weer planten gaan groeien: een oneindig verhaal.  

Maar let goed op het label, want niet alle bioplastic kun je in je eigen composthoop gooien. Het is zelfs nog ingewikkelder: niet alle bioplastic kan in de GFT zak voor industriële compostering.  Er is ook bioplastic die niet composteerbaar is. 

home compost label

home compost label

Bioplastic: een ingewikkeld verhaal.  


Je moet een onderscheid maken tussen de manier waarop de plastic gemaakt wordt en de manier waarop de plastic afgebroken wordt. 

Bioplastic is gemaakt van biomassa: natuurlijke materialen zoals mais, aardappelen, of distels. Die bioplastic is vaak bio-afbreekbaar, maar niet altijd.

Gewone plastic is meestal gemaakt van aardolie en is meestal niet bio-afbreekbaar. Die plastic komt dan in het de zee en in de bossen terecht, valt uiteen in kleine microplastics stukjes en blijft daar honderden jaren vervuilen. Maar er bestaat ook bio-afbreekbare plastic.

Omdat het zo ingewikkeld is, is het vaak niet toegelaten om bioplastic in de GFT zak te steken omdat het risico bestaat dat de consument de foute plastic die niet composteerbaar is, in de GFT zak steekt. 

Is bioafbreekbare bioplastic een oplossing voor de "plastic soup" in de oceanen?  


In de oceanen drijft een massa plastic afval. Dat plastic breekt af tot microplastics, wordt opgegeten door vissen en vogels en komt uiteindelijk ook op ons bord terecht en in ons lichaam. 

Er zijn bio-afbreekbare bioplastics die een oplossing bieden. Sommige lossen heel snel op in water, bij andere duurt het een jaar en andere blijven lustig ronddrijven in de plastic soup. Ook daar is het een ingewikkeld verhaal.

Toepassingen van bioplastic  


Voor GFT zakken en voor composteerbare groenten en fruitzakjes is bioplastic ideaal. 
Ook voor toepassingen waarbij het gevaar groot is dat het plastic afval in het milieu terecht komt zou bioplastic gebruikt kunnen worden: bijvoorbeeld landbouwfolie, bloempotjes, visnetten. 

Maar voor andere toepassingen is bioplastic op dit moment nog niet geschikt. Je wil niet dat je dashboard van je wagen na twee jaar oplost of dat je fleece trui composteert terwijl je hem draagt    

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet