Laat je niet rollen op Black Friday met deze tips van De Inspecteur

woensdag 25 november 2020 - 08:37
Black Friday, het is ook bij ons al enkele jaren een vaste waarde. In de VS blijft het evenement beperkt tot één dag, bij ons duurt het kortingenfeest een hele week. En als winkels zo lang met grote kortingen strooien, dan ben je maar beter op je hoede. De Inspecteur van Radio 2 geeft daarom enkele concrete tips om de interessante kortingen te herkennen.

Je kan deze dagen niet meer naast Black Friday kijken. Ook als handelaar ben je bijna verplicht om mee te doen en kortingen aan te bieden. Die kortingen zijn er vaak, maar zeker niet altijd. Je bent dus maar beter gewaarschuwd en daarom zet De Inspecteur van Radio 2 samen met Test Aankoop enkele tips op een rij.

Kijk uit voor nepkortingen

In 2018 deed de Franse consumentenorganisatie een groot onderzoek naar aanleiding van Black Friday. Daaruit bleek dat maar 8 procent van de producten in prijs waren gedaald met Black Friday.

Simon November van Test Aankoop vindt dat alvast een belangrijke aanwijzing dat het opletten geblazen is. "Dit is toch wel een onderzoek dat de wenkbrauwen doet fronsen. Het ligt ook in lijn met onze ervaringen. Kortingen die aangeboden worden, zijn niet altijd effectief een korting. In de folders zie je vaak doorgehaalde  prijzen met daarnaast dan de nieuwe en goedkopere prijs. Trap daar niet in de val. De prijs die doorstreept is, is een tijdelijke prijszetting en dat zegt niks over de prijs van dat product op de langere termijn. Er zijn dus veel nepkortingen met Black Friday." 

November haalt een heel concreet voorbeeld aan van zo'n nepkorting. "Wij hebben een televisie gezien die nu aangeprezen staat in een folder met een "verlaagde prijs" van €700. Een maand geleden, toen er nog geen sprake was van Black Friday, kostte dat toestel zonder korting nog €600."

Maak zelf je huiswerk

Je moet als consument dus zelf je huiswerk maken in de aanloop naar Black Friday. Vergelijk de prijzen bij verschillende handelaars. Enkel zo zal je te weten komen waar je de beste deal kan doen.

Want ja, er zijn tijdens Black Friday ook écht koopjes te vinden. Test Aankoop volgde de afgelopen maanden de prijsevolutie van 100 verschillende producten om na te gaan of ze effectief goedkoper zijn tijdens de kortingsperiode van Black Friday. Dat overzicht kan je vinden op de website van Test Aankoop. .

Black Friday is niet altijd het beste moment

Black Friday is volgens Test Aankoop niet altijd het meest geschikte moment om koopjes te doen. 

Zeker voor elektronica zijn er andere momenten waarop je je slag kan slaan. "Onze experten zien dat je voor die producten de beste prijs krijgt op het moment dat fabrikanten hun gamma vernieuwen. Als er een nieuw model uitkomt, zal het oude flink in prijs dalen", aldus November.

Ook bij kleding is Black Friday vaak niet het beste moment om koopjes te doen. Daar merken we dat de soldenperiode toch vaak interessanter is omdat dat de enige periode is dat winkeliers mogen verkopen met verlies."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!