Last van kauwen? Dit is de oplossing!

zaterdag 1 mei 2021 - 08:42
Pol heeft last van kauwen in zijn tuin. Een ultrasoon toestel blijkt niet de juiste oplossing. Maar hoe kan je vogels dan wel verjagen?

Foute keuze

Luisteraar Pol Alveracht heeft heel wat last van kauwen in zijn tuin. Ze stelen het eten van de kippen en houden lelijk huis in de schoorsteen. Pol besluit om naar Brico te gaan en de Bird Repel van Edialux te kopen, een ultrasoon toestel dat vogels verjaagt (zie foto onder). Maar die deed net het tegenovergestelde van wat het beloofde. Het geluid is een onuitstaanbare alarmsirene die mensen verjaagt in plaats van vogels. 

Benieuwd hoe die vogelverjager klinkt? 

Download het geluid hier.

Je gaat zelf eerder lopen dan de vogels. Zij kwamen er letterlijk op en naast zitten. 

Luisteraar Pol Alveracht

Wat helpt wél?

Jan Rodts van het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van Vogels (KBVBV) geeft enkele tips hoe je vogels op een vreedzame manier kan verjagen:

  • Plaats Scare-eyes: grote, kleurrijke strandballen met grote ogen erop die je in de tuin kan plaatsen of omhoog hangen in een boom
  • Zorg ervoor dat je tuin natuurlijk en variabel ingericht is
  • Ook de scary-man kan helpen. Het zijn heen-en-weer-bewegende mannetjes die je ook ziet op opendeurdagen.

De betere audioverjagers zijn duurder en worden vooral industrieel gebruikt, denk aan gaskanonnen. In een drukke woonwijk zouden er snel klachten komen!

Jan Rodts - Vogelbescherming Vlaanderen

Betere audioverjagers

Je kunt ook vogels verjagen met hun alarmkreet of met de geluiden van de natuurlijke vijand van hun soort. De kauw heeft een specifieke alarmkreet, de download vind je hierOm spreeuwen te verjagen kun je het geluid van hun natuurlijke vijand afspelen:

  • In je stadstuintje is dat de Sperwer
  • Woon je wat landelijker? Laat dan de Havik weerklinken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!