Lening herzien: nog de moeite?

maandag 23 januari 2017 - 15:31
De herfinancieringen zijn over hun piek heen, maar in sommige gevallen loont het nog om de rentevoet te herbekijken.

Sinds midden 2014 ging het aantal herfinancieringen van leningen in stijgende lijn, zegt Peter Neefs van de Nationale Bank. In 2015 viel de piek met naar schatting 12% herfinancieringen op het totale aantal leningen. In 2016 was dat nog 8%.

Reden voor de stijging was de lage rente. Begin 2017 ziet het er naar uit dat de rente weer zal gaan stijgen. “De meesten die profijt konden halen uit een herziening van de lening hebben dat gedaan”, zegt Peter Neefs. Maar “er is een grote groep die geen baat heeft bij een herziening.”

Het loont alleen als je een lang lopende lening hebt, met een rente die hoger is dan de huidige tarieven zodat je de kosten die met een herziening gepaard gaan, er nog uit kan halen.

John Romain van Immotheker-Finotheker zegt dat het nu, begin 2017, nog nuttig is om te laten herzien als je een lening hebt afgesloten tussen 2004 en 2012 op 25 tot 30 jaar met een rentevoet hoger dan 3,50%.

Heb je een lening op 10 jaar, dan haal je er vaak de kosten niet uit.

Kosten zijn een wederbeleggingsvergoeding, administratiekosten, hypothecaire kosten. Als je een herfinanciering doet bij dezelfde kredietverstrekker, dan zijn er geen kosten voor een nieuwe hypotheekakte. Begin je bij een nieuwe bank, dan wel. Het is ook mogelijk dat je een nieuw totaalpakket voorgesteld krijgt van lening en verzekering(en).

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!