Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Let op voor valse Rode Duivels-producten: "Namaak beantwoordt niet aan gezondheidsvoorschriften en kan je duur te staan komen"

ma 7 jun. - 7:40

Eind deze week start het Europees Kampioenschap voetbal, en de winkels liggen ondertussen vol met EK-spullen. Truitjes, ballen, sokken... "Maar die zijn niet allemaal écht", waarschuwt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker, "en echte supporters kopen geen namaak".

Traditioneel duikt er in de periode rond voetbalkampioenschappen heel wat namaak-merchandising op, weet de Bleeker: "Tijdens het WK voetbal in 2018 nam de Economische Inspectie er maar liefst 19.000 namaakproducten in beslag."

Risico's

Ten eerste wil de staatssecretaris wijzen op de gevaren van namaakproducten voor de gezondheid: "Dat type producten wordt geproduceerd onder omstandigheden die helemaal niet gecontroleerd worden, aangezien het niet over officiële producten gaat. Er kunnen giftige stoffen in zitten, of ze kunnen gemaakt zijn onder minder goede werkomstandigheden. Iets om bij stil te staan."

Maar er zijn ook andere risico's verbonden aan het kopen van namaak: "Als de douane of Economische Inspectie ontdekt dat je namaak hebt gekocht, zullen ze de producten in beslag nemen en zal jij moeten opdraaien voor de vernietigingskosten ervan. Die kosten kunnen gaan van 100 euro tot heel wat meer, afhankelijk van de hoeveelheid spullen die douane of de inspectie heeft aangetroffen."

Namaakproducten kunnen in beslag genomen worden en jij draait op voor de vernietigingskosten

— Eva De Bleeker

Hoe herken je namaak?

Namaakgoederen zijn niet altijd goed te onderscheiden van officiële merchandising. Via de website van de FOD Economie vind je enkele handige tips waarmee dat iets makkelijker wordt.

Vaak worden die producten online aangeboden. Het is dus belangrijk dat je bij een betrouwbare website shopt. Die herken je volgens De Bleeker aan enkele eigenschappen

  • Heeft de webwinkel een goede reputatie? (Zoiets kan je makkelijk online nagaan of opzoeken)
  • Heeft de website een kwaliteitsmerk? (Werkt hij bijvoorbeeld samen met betrouwbare organisaties)
  • Staan de contactgegevens van de website duidelijk vermeld?
  • Staan de consumentenrechten duidelijk vermeld? (Namelijk: je mag het product tot 14 dagen na je aankoop terugsturen en krijgt 2 jaar garantie)
  • Let goed op de productafbeelding. (Is die wazig? Dan moet je je vragen stellen.)
  • Als de prijs opvallend laag in vergelijking met andere website, dan is de kans groot dat je met namaak te maken hebt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet