Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Listeria: moet ik me zorgen maken?

wo 9 okt. - 6:30

Durf je geen voorverpakt vlees meer te eten uit vrees voor een listeria-besmetting? Wetenschapsjournalist Koen Wauters vertelt je alles wat je moet weten over de bacterie.
Listeria: dodelijk voor de één, onschadelijk voor de ander

Goed vs. kwaad

Listeria is dus een bacterie. Een beestje van één cel, zeg maar. Een bacterie is de kleinste vorm van zelfstandig leven.

De meeste bacteriën zijn goed. We hebben ze zelfs nodig om te kunnen leven. In jouw darmen zitten levensnoodzakelijke bacteriën om je voedsel te werken.

Maar welke namen van bacteriën zijn vooral bekend? Die waar je soms ziek van wordt: salmonella, legionella en dus ook listeria.

Gelukzak

Niet iedereen wordt ziek van listeria. Bij 5 à 10 procent van de mensen leeft de bacterie gewoon in de darmen. Zij zullen dus nooit symptomen vertonen.

Listeria is wel gevaarlijk voor mensen die al wat verzwakt zijn, voor ouderen én voor zwangere vrouwen.

Zij raken sneller besmet en de bacterie is ook gevaarlijk voor de toekomstige baby. In ons land zijn er elk jaar gemiddeld 65 besmettingen.

Beter voorkomen dan genezen

Listeria leeft op de grond.

  • Je kunt ze dus terugvinden op groenten en fruit, ook op die uit je eigen tuin. Was of spoel je 'eigen kweek' daarom altijd grondig voor je eet.
  • De bacterie leeft ook op sommige voedingsmiddelen: niet-gepasteuriseerde kaas, gedroogde vis of rauw vlees. Behoor je tot de risicogroep? Dan kun je dat soort voeding beter vermijden.
  • Daarnaast is basishygiëne belangrijk. Bewaar je voedsel koel genoeg en was rauwe groenten en fruit goed. Vermijd om natte vodden of keukenhanddoeken te lang te gebruiken, het zijn echte broeihaarden voor bacteriën.
  • Vlees, vis en gevogelte bak je het best minstens 10 minuten lang op een temperatuur hoger dan 65 graden.

Uiteraard moeten voedselverwerkende bedrijven zich houden aan een hele reeks wettelijke bepalingen voor hygiëne en worden ze daar ook op gecontroleerd. Als er een besmetting wordt vastgesteld, worden de risicovolle producten zo snel mogelijk uit de rekken gehaald.

En als ik besmet raak?

Dan krijg je wellicht zoals de meeste slachtoffers iets wat lijkt op een buikgriep: koorts, hoofdpijn, braken en diarree.

In zeldzame gevallen komt de bacterie in de bloedbaan en dan kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn. Je moet dan naar het ziekenhuis voor enkele weken, en krijgt een infuus met stevige hoeveelheden antibiotica.

In sommige gevallen is listeria zelfs dodelijk. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet