Maakt studentenhaver je slimmer?

donderdag 10 juni 2021 - 14:47
Studentenhaver is een mix van rozijnen en noten. Je wordt er niet onmiddellijk slimmer van, maar je krijgt er wel meer energie van om te studeren, zegt professor Emeritus André Huyghebaert. De Inspecteur ging op onderzoek.

"Noten bevatten vitaminen en fenolen (anti –oxidanten)", vertelt de professor. "En ze zijn over het algemeen rijk aan onverzadigde vetzuren. Walnoten zijn bijvoorbeeld zeer rijk aan omega 3 vetzuren waar we gewoonlijk te weinig van hebben."

Energiebom

De combinatie van die vetzuren met de snel opneembare suikers die in de rozijnen zit maken van de studentenhaver een energiebom: "De noten die het gunstigst zijn voor onze gezondheid zijn in deze volgorde: walnoten, hazelnoten en amandelen. Andere soorten die we terugvinden in de studentenhaver als brazilnoten (paranoten) of cashewnoten en pecannoten zijn minder gunstig."

In de studentenhavers vinden we normaal gezien de helft rozijnen en de helft noten terug, zegt Paul Van Puyvelde van Quality Nuts. Er zitten door de band genomen 6 soorten noten in: amandelen, cashewnoten, brazilnoten, walnoten, pecannoten en hazelnoten.

Prijs en samenstelling

De winkel of supermarkt kiest welke noten in de mix moeten en supermarkten kijken daarbij naar welke noten en rozijnen het duurst en goedkoopst zijn. Dure noten zijn momenteel walnoten en pecannoten, rond de 17€/kg. Cashewnoten, amandelen en hazelnoten kosten rond de 10 à 11€/kg. De allergoedkoopste studentenhavers in de supermarkten kosten rond de 7€./kg en bevatten geen dure noten als walnoten of pecannoten. De huismerken kosten rond de 13, 16 of 17 euro per kilo en bevatten die duurdere noten wel. Al zit er soms maar 1 pecannoot in je pakje!

De goedkoopste studentenhavers hebben bruine of gele rozijnen. Die komen van witte druiven en zijn kleiner en goedkoper dan donkere dikke eetrozijnen. De bruine kleur komt door de oxidatie, de gele kleur omdat er zwaveldioxide is toegevoegd om te bleken, zegt Paul Van Puyvelde.

Het prijsverschil tussen de noten onderling kan je verklaren door de variëteit, de oogst en vraag en aanbod: hoe beter de oogst, hoe groter het aanbod en hoe lager de prijs op de internationale markt. De koers van de dollar speelt ook een rol, net als het kaliber van de noot of de rozijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!