Mag een papieren cadeaubon geweigerd worden tijdens de coronacrisis?

vrijdag 15 mei 2020 - 10:39
Getty Images
Koop een waardebon en steun zo je favoriete handelaar. Dat idee werd gelanceerd aan het begin van de coronacrisis om winkeliers of restaurants een duwtje in de rug te geven. Maar wat als je 'm niet mag verzilveren?

Murielle uit Erpe-Mere kon zich volledig vinden in het initiatief en kocht zo'n waardebon bij het lokale tuincentrum. “Ik dacht: het zijn economisch moeilijke tijden. Laten we hen steunen.” Ondertussen mogen de tuincentra weer open, dus wou Muriel haar bon graag inwisselen. “Maar de verbazing was groot toen ze aan de kassa zeiden dat ze de bon niet konden aannemen. Ik mocht enkel met de kaart betalen, geen contant geld of cadeaubonnen. Wanneer ik mijn bon dan wel mocht gebruiken, konden ze mij ook niet zeggen.”

David van tuincentrum Goessens reageert. “Wij hebben het veiligheidscharter van de Belgische tuincentravereniging ondertekend. Daarin staat dat we zo min mogelijk, liefst géén, cashgeld mogen aannemen. Dat hebben wij dan verder uitgebreid naar papieren cheques en cadeaubonnen, uit veiligheid voor ons personeel. Maar het ging om een tijdelijke maatregel. We hebben afgelopen maandag de regels herbekeken en aanvaarden opnieuw papieren cheques en cadeaubonnen. Ook cashgeld is weer toegelaten, al beperken we dat het liefst tot een minimum.”

Wettelijk?

Winkels mogen inderdaad papieren bonnen in deze tijden weigeren, net zoals dat met cash geld mag. Alleen zegt de overheid dat het risico op besmetting toch kleiner is met zo'n bon dan met cash geld. Want geld gaat door veel meer verschillende handen dan een bon. Bij de overheidsdienst Economie horen we toch ook dat het getuigt van klantvriendelijkheid om die bonnen wel aan te nemen. Handelaars kunnen die bon in een plastieken bakje laten leggen en een tijd apart houden. Zodat áls het virus erop zou zitten, het vanzelf doodgaat. 

Dat geldt trouwens ook voor papieren (eco)cheques. Ze mogen geweigerd worden, maar het is klantvriendelijker van het wél te doen. Bovendien is dat een deel van het loon van je klanten, dat moeten ze wel kunnen uitgeven. Als je zeker wil zijn of je er wel mee kan betalen, ga het dan vooraf eens vragen aan een medewerker in de winkel. Zo zijn er geen verrassingen aan de kassa.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!