Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag een school je verplichten om een laptop te kopen voor je kind?

ma 31 aug. - 1:00

Steeds meer scholen verplichten leerlingen om een laptop te kopen bij de start van het nieuwe schooljaar. Sinds de lockdown zijn scholen digitaler gaan werken en dus is een laptop nodig, zeggen ze. Maar mag een school je verplichten om een laptop te kopen voor je kind?

Het aantal scholen dat haar leerlingen verplicht om bij de start van het nieuwe schooljaar een laptop te gebruiken, zit in stijgende lijn. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens verschillende leveranciers van laptops zou één op de vier Vlaamse middelbare scholen werken met laptops voor de leerlingen. Uit een rondvraag van De Inspecteur blijkt ook dat veel ouders verplicht worden om voor hun kind een computer te voorzien. 

Corona zorgt voor meer laptops

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel scholen versneld kiezen voor een verplichte laptop. Tijdens de lockdown moesten scholen plots online les gaan geven, waardoor de digitalisering in een stroomversnelling is gekomen. Scholen willen ook beter voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe periode van afstandsonderwijs. En daarom verplichten ze leerlingen om een laptop te kopen.

Ik betaal 450 euro voor een laptop, 350 euro voor boeken. En dan nog 135 euro aan andere schoolspullen.

— Luisteraar Sandra

Mag het verplicht worden?

Het simpele antwoord is: ja. In Vlaanderen is onderwijs gratis. Dat betekent dat leerlingen zich kosteloos moeten kunnen inschrijven in een school. Maar er is een verschil tussen lager en secundair onderwijs.

In het lager onderwijs moeten ook de materialen en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen, gratis zijn. De school kan daar geen bijdrage voor vragen.In het secundair onderwijs kan de school wél een bijdrage vragen voor didactisch materiaal, activiteiten en diensten. Dus ook voor laptops.

Al mogen die kosten ook niet de pan uit swingen. Minister van Onderwijs Ben Weyts vraagt aan scholen om actief aan kostenbeheersing te doen en in dialoog te treden met ouders voor wie de aankoop financieel zwaar doorweegt.

Scholenkoepels rekenen op gezond verstand

Scholen mogen leerlingen dus verplichten van een laptop aan te kopen. Maar de onderwijskoepels vragen wel om redelijkheid. Bij het Katholiek Onderwijs vertellen ze dat ze dus ook rekenen op schoolkostenbeheersend beleid. Simpel gezegd: geen zotte kosten. Ze schrijven ook grote aanbestedingen uit. Bedrijven kunnen daar dan op intekenen en de leverancier met de laagste prijs mag de laptops leveren. Zo proberen ze de kosten te drukken.

Scholen moeten de mogelijkheid aanbieden om een laptop te lenen of op afbetaling te kopen.

— Nathalie Jennes, GO! Onderwijs

Ook bij het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wordt er aan scholen gevraagd om elke kost goed te overwegen, zegt woordvoerster Nathalie Jennes. "Scholen moeten voldoende de afweging maken. Is een laptop echt nodig? Dat doen ze ook bij schooluitstappen of andere werkmateriaal." Daarnaast moeten scholen ook in dialoog gaan met ouders die de aankoop van een laptop financieel moeilijk kunnen dragen. Het gemeenschapsonderwijs pleit ook voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Maar voorlopig komt die er niet.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet