Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag je haverdrank "Geen melk" noemen?

ma 13 sep. - 8:54

Havermelk, sojamelk of kokosmelk. Er zijn veel plantaardige alternatieven voor melk op de markt. Maar die mag je officieel geen melk noemen. Dus noemt Alpro haar haverdrank 'geen melk'. Mag dat wel?

De benaming melk is gereserveerd voor producten van dierlijke oorsprong. Dranken op basis van haver, soja of kokos mogen dus geen melk genoemd worden. Dat is zo bepaald door Europese regelgeving. Maar producent Alpro gaat daar creatief mee om.

“Sssst dit is geen melk”

We mogen het geen melk noemen, dus noemen we het "geen melk". Zo denken ze blijkbaar bij Alpro, de Belgische producent van havermelk. Op de verpakking van hun nieuwste product  staat letterlijk: “Sssst dit is geen melk”. Zoekt Alpro daarmee bewust de grens op

 “Het is altijd zo geweest dat we geen zuivel- of melkbenamingen gebruiken in de brede zin. Wat wij wel doen, is onze producten duidelijk en transparant naar onze consumenten beschrijven," zegt Ann De Jaeger, woordvoerder van Alpro. En de boodschap is zeker ook met een knipoog bedoeld. "Als bedrijf gebruiken we graag wat humor in onze communicatie."

We willen duidelijk omschrijven wat het wel is, namelijk plantaardig. En wat het niet is, namelijk melk.

— Ann De Jaeger, woordvoerder

Boodschap duidelijk genoeg

De FOD Economie wijst er wel graag op dat het niet dubbelzinnig of verwarrend mag zijn voor de klant. Het moet met andere woorden duidelijk zijn dat je geen dierlijke melk koopt maar een plantaardig alternatief. “We merken dat de consument goed begrijpt wat hij koopt en bewust de keuze maakt richting meer plantaardige producten.”, vertelt Ann De Jaeger. 

Ook de Boerenbond ziet geen graten in de boodschap. Al hopen ze wel dat Alpro kiest voor lokaal geteelde haver om hun producten te maken. "We proberen dat te doen wanneer een voldoende grondstoffen aanwezig zijn in de buurt van de productieplaatsen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Voor onze soja hebben we in Vlaanderen in onze teelt geïnvesteerd. Onze haver komt vandaag zeker uit Europa, maar eerder uit Frankrijk, Duitsland en Finland.” 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet