Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Medische ingrepen worden uitgesteld: "Alles wat 12 weken kan wachten, is in principe niet dringend"

di 17 mrt. - 7:24

Het is alle hens aan dek voor de dokters in onze ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt, stijgt. Daardoor worden veel medische ingrepen uitgesteld. De Orde der Artsen ziet daarbij veel solidariteit. "Patiënten hebben begrip voor de situatie. En studenten geneeskunde helpen vrijwillig bij administratieve taken."

De voorbije week hebben dokters massaal patiënten gecontacteerd om hen te melden dat hun geplande medische ingreep niet doorgaat omwille van de coronacrisis. Volgens professor Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde der Artsen, verloopt dat proces heel vlot. "Er is veel begrip. Patiënten appreciëren het enorm dat ze niet onnodig worden blootgesteld aan een gezondheidsrisico. De dokters weten dat de ingreep niet zo ernstig is en dat die uitgesteld kan worden." 

Vuistregel voor niet-dringende ingrepen

Volgens Deneyer hanteren de meeste ziekenhuizen dezer dagen dezelfde vuistregel. "Als een ingreep 12 weken uitgesteld kan worden, wordt die gezien als niet-dringend. Maar uiteraard moet elke dienst afzonderlijk bekijken hoe die regel uiteindelijk geïnterpreteerd wordt. Het hangt ook af van de individuele patiënt of een uitstel al dan niet aan de orde is." Je moet als patiënt niet zelf naar het ziekenhuis bellen met vragen over je ingreep. Je wordt gecontacteerd. 

Voor patiënten die op een ingreep wachten, kan uitstel voor ongemak zorgen. Deneyer benadrukt dat je in geval van nood nog altijd contact kan opnemen met je dokter. "Als je heel veel pijn hebt, moet je dat ook melden aan je arts. Sowieso zijn onze dokters voldoende ethisch onderlegd om te beslissen wanneer een ingreep aan de orde is." 

Er zijn volgens Deneyer ook positieve gevolgen. "Er zijn kankerpatiënten die vroeger geopereerd werden dan gedacht omdat het hele schema vooruitgeschoven werd. Dat is een goeie zaak." 

Er is weinig geklaag van patiënten. Ik zie vooral veel solidariteit tussen artsen en patiënten. Dat is mooi.

— Professor Michel Deneyer, ondervoorzitter Orde der Artsen

"Alle steun voor ons zorgend personeel is welkom"

Deneyer is gecharmeerd door de grote golf van solidariteit die met het virus gepaard gaat. "Het is mooi om te zien dat mensen spontaan mondmaskers naar de ziekenhuizen brengen. Dat er geapplaudisseerd wordt voor dokters en verplegers. Die mensen kunnen alle steun gebruiken. Ze lopen altijd al op de tippen van hun tenen omdat er te weinig personeel is en dat zal de komende weken meer dan ooit het geval zijn." 

Ook de studenten geneeskunde tonen zich van hun beste kant. "We zien dat studenten zich spontaan aanbieden om te helpen. Eerstejaarsstudenten doen administratieve taken om toch hun steentje bij te dragen. Je voelt dat dit beroep voor hen een roeping is. Dat is prachtig!

Deze crisis gaat ook heel wat dingen in de medische wereld versnellen. We leren veel bij. En dat heeft positieve gevolgen voor later.

— Professor Michel Deneyer, ondervoorzitter Orde der Artsen

"Telegeneeskunde zal versneld worden ingevoerd"

Huisartsen hebben het dezer dagen heel druk omdat ze veel telefoons krijgen van patiënten. Deneyer ziet op dat vlak vooral kansen voor de toekomst. "Dokters vragen al jaren om patiënten vanop afstand te kunnen helpen. Door de huidige crisis moeten ze dat noodgedwongen doen. Telegeneeskunde (geneeskunde vanop afstand) zal op die manier sneller ingeburgerd geraken in onze maatschappij. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Deze crisis zal heel wat dingen versnellen die tot nu in de vergeethoek zaten. Er gaan heel wat positieve dingen uit voortkomen." 

Het Riziv heeft alvast laten weten dat dokters tijdens deze coronacrisis een forfetair bedrag krijgen voor alle consultaties die ze doen. De telefonische consultatie wordt via het systeem van de derdebetaler aangerekend. De patiënt betaalt niks. Deneyer gaat ervan uit dat dit systeem na de crisis verder uitgewerkt zal worden. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet