Meer CEO-fraude door coronacrisis

vrijdag 3 juli 2020 - 15:40
Photo by Hunters Race on Unsplash
Bij CEO-fraude geven oplichters zich uit voor de CEO van een bedrijf en vragen ze aan een medewerker van dat bedrijf om betalingen te doen.

Meer mensen die thuiswerken om het coronavirus te helpen indijken, is voor fraudeurs dé uitgelezen kans om bedrijven op te lichten. Ze geven zich uit als de CEO, of een andere vertrouwenspersoon van het bedrijf, en vragen om enkele belangrijke en dringende betalingen te doen. Daarvoor kraken ze meestal de mailbox van de CEO of maken ze een vals e-mailadres aan dat bijna niet te onderscheiden is van het echte. Er is dan bijvoorbeeld één lettertje anders. Medewerkers die in de val trappen, doen geen betaling voor de echte CEO maar schrijven, zonder het zelf te beseffen, geld over naar rekeningen van geldezels. Vanop die rekeningen wordt het geld dan doorgesluisd naar de rekening van de fraudeurs.

Het fenomeen bestaat al langer maar kent door corona een opflakkering doordat thuiswerk bepaalde controlehandelingen moeilijker maakt. In gewone werkomstandigheden zal een medewerker al snel even binnenstappen in het bureau van de CEO om het één en ander na te vragen. Nu thuiswerk bij veel bedrijven, al dan niet tijdelijk, de norm is geworden, is deze controle heel wat moeilijker. De beste tip om CEO-fraude te voorkomen is dan ook om voldoende controlestappen in te bouwen. Spreek af dat betalingen niet enkel via mail worden doorgegeven maar ook bevestigd worden via een sms, WhatsApp, per telefoon, ...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!