Met deze tips ben je gewapend tegen phishing

maandag 14 oktober 2019 - 08:01
Phishing blijft het grootste cyberveiligheidsprobleem in België! Het meldpunt verdacht@safeonweb.be kreeg dit jaar al meer dan 1 miljoen phishingmails doorgestuurd van alerte computergebruikers. En dat is een ongelooflijk aantal. De voorbije dagen loopt het aantal meldingen zelfs op tot 12.000 mails per dag. Waakzaam blijven is dus de boodschap, zeker tijdens deze maand van de cyberveiligheid.

Daarom wil ook De Inspecteur jou nog eens extra wijzen op de gevaren van phishing en hoe je dergelijke mails kan herkennen.

Hoe herken je een phishingmail?

  • In een phishingmail zullen ze je altijd vragen te klikken op een link. Check naar welke url deze link verwijst en dat kan je doen door met je muis even te zweven op die link (niet te klikken!). Links onderaan in je scherm zal je dan de domeinnaam zien en als die bizar is zeker niet klikken.
  • Het taalgebruik is vaak ook heel opdringerig. Meestal vragen ze je 'meteen' of 'onmiddellijk' ergens op te klikken.
  • Phishingmails worden naar duizenden mensen gelijk gestuurd en daardoor zal de aanspreking altijd heel onpersoonlijk zijn. Ze zullen je nooit aanspreken met 'Hallo Sven' maar met 'Beste' of 'Dag Meneer'.
  • Als je de afzender niet kent pas je ook beter op.

Het veiligste om zaken online te regelen is door gebruik te maken van de klantenruimte van de bank. Ga naar hun website, log daar in en ook daar zal je alle berichten zien die je bank voor je heeft.

Stuur verdachte mails meteen door!

Hoe sneller het centrum voor cybersecurity op de hoogte is van phishingmails die de ronde doen, hoe sneller ze kunnen handelen en valse url's kunnen laten blokkeren. Merk je dus een valse mail op stuur je hem best meteen naar verdacht@safeonweb.be

Deze maand is het maand van de cyberveiligheid en is er dus extra aandacht voor phishing. Door die extra aandacht is het aantal meldingen op verdacht@safeonweb.be dan ook flink toegenomen. Zo kwamen er de laatste dagen per dag zo'n 10 à 12.000 mails binnen, voordien waren er dat zo'n 5.000 per dag. Door die talrijke meldingen kunnen er per dag zo'n 140 valse websites geblokkeerd worden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!