Met deze tips shop je veilig op tweedehandswebsites

woensdag 7 april 2021 - 10:11
De Inspecteur krijgt geregeld verhalen van mensen die opgelicht worden via zoekertjeswebsites zoals 2dehands.be of Vinted. Met deze tips beperk je het risico om een malafide koper of verkoper tegen te komen.

Als je spullen koopt of verkoopt via zoekertjeswebsites doe je er goed aan om de tegenpartij een klein beetje te onderzoeken. Ga niet zomaar in op een interessant aanbod.

8 gouden tips

 • Bekijk het profiel van de verkoper of koper. Als je in zee wil gaan met iemand om een verkoop te regelen, doe je er goed aan om die persoon een keer op te zoeken op het internet. Soms vind je gegevens terug van die man of vrouw. Dat kan handig zijn om in te schatten wat voor iemand dat is. Kijk ook eens rond op het profiel van die persoon. Zo zie je of die wel vaker actief is op het platform en of die positieve commentaren krijgt.
   
 • Vraag gegevens van de verkoper of koper. Je kan altijd vragen om een telefoonnummer uit te wisselen om wat extra zekerheid in te bouwen. 
   
 • Blijf altijd op de website zelf om afspraken te maken en de verkoop af te ronden. Oplichters vragen vaak om de conversatie verder te zetten via e-mail. Ze halen je op die manier weg van het beveiligde platform met als doel om je naar een valse betaalwebsite te lokken of een valse website van een koeriersbedrijf zoals DHL of DPD. Eens de conversatie zich niet meer op het platform afspeelt, kan het platform de oplichters niet meer traceren.
   
 • Betaal indien mogelijk op het platform zelf. Op Vinted en 2dehands.be kan je betalingen doen binnen het platform. Bij 2dehands.be is dat nog niet zo lang ingevoerd. Het systeem beschermt zowel de koper als de verkoper. Je maakt eerst een betaalprofiel aan binnen het platform. Eens dat gebeurd is, kan je veilig betalingen doen. 
   
 • Als het kan, stuur goederen op zonder tussenkomst van een extern koeriersbedrijf. Op Vinted kan je goederen op een veilige manier opsturen met verzendetiketten van het platform zelf. Ook 2dehands.be maakt er in de loop van 2021 werk van.
 • Nog beter: spreek persoonlijk af met de koper of verkoper en betaal contant. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. En neem bij voorkeur nog iemand mee.
   
 • Maak op voorhand duidelijke afspraken over de prijs, levering en garantie. Doe dit via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
   
 • Let op met kopers/verkopers uit het buitenland

Wat als je het slachtoffer bent van fraude? 

Als je het slachtoffer bent van fraude, neem je best contact op met de politie en dien een klacht in. Als de politie de klacht verder onderzoekt, zal die ook vragen aan het platform om alle gegevens van de verdachte koper of verkoper te delen. Als gebruiker kan je verdachte zoekertjes of berichten ook melden aan het platform.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!