Met het hele gezin naar de winkel? "Winkelen met meerdere kinderen mag, maar maak voor iedereen apart een afspraak"

vrijdag 2 april 2021 - 07:54
Winkelen mag met maximaal twee personen, maar geldt die regel ook voor kinderen? En moet je dan voor iedereen individueel een afspraak maken? Volgens handelsfederatie Comeos bestaat er teveel onduidelijkheid over de regels. De Inspecteur van Radio 2 schept klaarheid.

Basisregels

De winkelregels staan duidelijk uitgelegd op de website van de corona-infolijn:

  • Voor niet-essentiële winkels moet je een afspraak maken.
  • Je mag met maximaal één extra persoon winkelen.
  • Dat moet bovendien een persoon zijn waarmee je samenwoont.

Maar volgens Comeos, de federatie van de grote winkelketens, is die informatie niet volledig. Wat bijvoorbeeld met kinderen?

Iedereen een afspraak

De regels stellen ook dat minderjarigen mogen winkelen samen met een volwassene. Maar wat als je meerdere kinderen hebt? Mag je dan de hele kroost meenemen op je shoppingtocht? En mag er dan maar één ouder mee?

"Wij merken dat veel klanten met die vragen zitten," zegt Lora Nivesse van Comeos  De federatie checkte daarom nog eens de regels bij de officiële instanties. Het antwoord zal veel gezinnen plezieren.

"Wanneer je naar een niet-essentiële winkel gaat, moet je een afspraak maken. Ga je met je minderjarige kinderen, dan mag ook je partner mee."

Je mag dus met één extra volwassen én je minderjarige kinderen gaan winkelen.

Je moet voor iedereen een afspraak maken, ook voor je minderjarige kinderen.

Lora Nivesse, Comeos

Let wel: je moet de winkelier op voorhand laten weten met hoeveel personen je komt. "Het is dus heel belangrijk dat je zowel voor de volwassenen als voor de minderjarigen een afspraak maakt. Anders riskeer je dat de toegang jullie geweigerd wordt."

Foute vertaling

De afgelopen week was er verwarring over de regels. Volgens Comeos komt dat onder meer door een foute vertaling van de FOD Economie. "In de Franstalige versie van de infogids staat dat je met meerdere minderjarige kinderen mag gaan winkelen, in de Nederlandstalige versie staat dat je maar met één kind mag gaan winkelen."

Dat heeft de afgelopen week hier en daar voor problemen gezorgd. "Klanten zijn al niet gewend aan winkelen op afspraak. Als ze dan ook niet zeker zijn of ze wel of niet binnen mogen, leidt dat soms voor discussie aan de deur."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!