Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Milieuvriendelijk papier?

di 5 feb. - 7:25

De Belg verbruikt veel papier. Héél veel papier zelfs: afhankelijk van de bron 250 à 350 kilo en zelfs meer per inwoner per jaar. Maar dat kan toch niet veel kwaad, zou je misschien denken. Want op
papier

De Belg verbruikt veel papier. Héél veel papier zelfs: afhankelijk van de bron 250 à 350 kilo en zelfs meer per inwoner per jaar. Maar dat kan toch niet veel kwaad, zou je misschien denken. Want op het meeste papier staat tegenwoordig een logo dat zegt dat het milieuvriendelijk is. Maar is het dan ook écht milieuvriendelijk?


Nieuw papier

Voor wit (nieuw) papier zijn er drie vaak gebruikte milieulogo’s in ons land: EU Ecolabel, PEFC en FSC. Weet echter dat ze niet allemaal dezelfde criteria hanteren en ook niet even streng zijn. Waar de verschillende logo’s voor staan lees je op deze website .

Bij Labelinfo zelf raden ze aan om papier met het EU Ecolabel te gebruiken. Dat garandeert een schonere papierproductie, maar het aandeel hernieuwbaar hout is wel beperkt. Andere milieumaatschappijen (zoals Greenpeace) opteren eerder voor FSC, met die opmerking dat de criteria gerust nog wat strenger mogen worden.

In het verleden kwam FSC al in opspraak, nadat twee journalisten in Brazilië een FSC-gecertificeerd bedrijf bezochten dat toch niet aan de normen bleek te voldoen. Intussen heeft FSC maatregelen getroffen, en de controleur ter plaatse op het matje geroepen.

Kringlooppapier

Gerecycleerd papier is sowieso minder belastend voor het milieu dan wit papier. Ook hier zijn er drie belangrijke logo’s: Nordic Swan – Blaue Engel – FSC Recycled. Ook daarover vind je meer op labelinfo.

Qua boslandgebruik en verzuring is gerecycleerd (al dan niet ontinkt) papier altijd beter dan nieuw papier. Qua watervervuiling (toxische stoffen) en broeikasgasemissies is ontinkt gerecycleerd papier iets schadelijker dan nieuw papier. Niet-ontinkt gerecycleerd blijft het beste.

De CO²-emissies voor de productie van nieuw papier bedraagt 1,5 kg CO2/kg papier. Voor gerecycleerd papier, niet ontinkt is dat minder dan 1 kg CO2/kg papier. Gerecycleerd papier dat wel ontinkt wordt is het slechtst af op dat vlak: 1,6 kg CO2/kg papier.

Kies zo veel mogelijk voor recyclagepapier dat niet ontinkt is, dat is het minst belastend voor het milieu.


Dan maar alles digitaal?

Als je voortaan alles via een digitale drager leest, dan spaar je ongetwijfeld heel wat bomen uit. Maar hou er ook rekening mee dat je toestel geproduceerd moet worden en dat het stroom verbruikt. Ook het internet heeft een grote milieuvoetafdruk. Om de vele servers te laten draaien is veel energie nodig. Dat zou groene energie kunnen zijn, maar dat is nu zeker nog niet altijd zo.

Bovendien zijn er studies die aantonen dat mensen ondanks digitale toepassingen toch nog veel afdrukken. Dan belast je het milieu dus eigenlijk twee keer. Toch mag je ervan uitgaan dat de milieubelasting van digitale media lager is dan die van papier.

Conclusie: alles wat we doen heeft op de één of andere manier een impact op deze aardbol - maar het ene toch iets méér dan het andere: kringlooppapier is groen, maar “digitaal” is misschien wel nog nét iets groener…

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet