Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mini-mozzarella, maxi-smaak

ma 7 dec. - 7:30

Straks weer lekker feesten! Maar welke mozzarellabolletjes zet je het best op tafel? De Inspecteur zocht het uit.

Ze verschijnen doorgaans in het openbaar op een tandenstoker, geflankeerd door een kerstomaat en een blaadje basilicum. Die bolletjes mini-mozzarella doen het goed tijdens het aperitief of een receptie. Maar zijn ze ook allemaal even lekker? Wel euh... neen dus!

Smaaktest

De Inspecteur schakelde weer z’n veelkoppige smaakpanel in om 5 merken uit diverse supermarkten 'blind' te beoordelen. Dit werd hun mini-mozzarella-top 5:

  1. Delhaize - 9,93 euro/kg
  2. Lovilio (Lidl) - 7,12 euro/kg
  3. Valgrande (Colruyt - Albert Heijn) - 7,12 euro/kg
  4. Casale (Aldi) - 7,12 euro/kg
  5. Galbani - 15,20 euro/kg

Van een onverwachte verliezer gesproken! Galbani noemt zichzelf de ‘nummer 1 in Italië’ op z'n verpakking, maar het huismerk van Delhaize behaalt wel meer dan 14 keer zoveel punten…

West-Vlaamse mozzarella

Voedingsexpert Annick Verween had niet verwacht dat Galbani zo’n klappen zou krijgen. “We hebben blijkbaar een totaal andere smaakvoorkeur dan de Italianen. Maar als ik naar de ingrediënten kijk is er eigenlijk niet enorm veel verschil tussen al die mozzarellaatjes.”

Twee van de drie (Galbani en Delhaize) worden gemaakt in Italië, de andere drie in Duitsland. Verween: “Alleen Mozzarella di bufala (met buffelmelk) is een beschermde naam. Gewone mozzarella wordt gemaakt van koemelk, en die kan eigenlijk van overal komen. De grootste mozzarellafabriek van heel Europa staat trouwens in… het West-Vlaamse Langemark! ’t Zou zelfs goed kunnen dat die Duitse of zelfs Italiaanse mozzarella eigenlijk ook daar vandaan komt. Want de grote blokken die ze daar maken worden verder verwerkt in andere fabrieken.”

Er zijn natuurlijk nog andere producenten. “En een klein verschil in de productie kan zorgen voor een heel ander product - een andere smaak of bite bijvoorbeeld.”

Maar het is toch vooral het vetgehalte dat de smaak bepaalt: “Delhaize heeft het hoogste gehalte vet op droge stof: 47%. Galbani het laagste: 38%. Geen toeval dat net die twee winnaar en verliezer geworden zijn. Wel goed nieuws: winnaar Delhaize heeft de minste calorieën, de minste verzadigde vetten én de minste suiker.”

Trouwens, mozzarella bevat wel minder calorieën dan heel wat andere kazen, maar is daarom niet per se gezond. "Ongezond zou ik 'm ook zeker niet noemen, maar mozzarella profiteert wel gretig mee van het gezonde imago van Mediterrane voeding. Ik denk dat de kaas toch vooral zo populair is omdat je hem makkelijk op tafel kan toveren", besluit Verween.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet