Moet ik al mijn grijze tandvullingen vervangen door witte?

donderdag 14 november 2019 - 07:58
Cris heeft een nieuwe tandarts en bij de eerste afspraak zegt die haar meteen dat ze best al haar grijze tandvullingen laat vervangen door witte. Cris vertrouwt op zijn professionaliteit en volgt zijn raad. Maar al bij de eerste tand loopt het mis omdat er tal van complicaties opduiken. Zijn die vervangingen echt nodig, vraagt Cris zich nu af.

De grijze amalgaanvullingen worden amper nog gebruikt door tandartsen omdat er in die vullingen kwik zit. Vandaag wordt er bijna uitsluitend nog gewerkt met tandkleurige vullingen, al kunnen die de duurzaamheid van amalgaanvullingen niet evenaren. Zo klinkt het alvast bij Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Vervangen of niet?

Uiteraard zijn er nog heel wat mensen die met grijze tandvullingen in hun mond zitten en daarover is Hanson duidelijk. "Als de patiënt symptoomloos is, als die geen klachten heeft en als er na klinisch en eventueel zelfs radiografisch onderzoek geen vaststellingen zijn dat er iets aan de hand is met de vulling, dan heeft het geen voordeel (behalve een esthetisch voordeel) om de vulling te vervangen."

Als er wordt vastgesteld dat de tand begint te breken rond de vulling, als er barstjes zijn in het glazuur rond de vulling of er secundaire cariës optreedt, dan is het wel nodig om in te grijpen en de grijze vulling te vervangen. Het preventief vervangen van amalgaanvullingen waar geen problemen mee zijn raadt het verbond af. 

Ieder jaar op controle

Als je problemen en grote kosten aan je tanden wil voorkomen ga je ieder jaar op controle naar de tandarts, het is een boodschap die Hanson met klem verdedigt. Hoe sneller je problemen kan aanpakken, hoe lager de kosten. Tandproblemen kunnen bij een vroege behandeling ook minder tandschade aanbrengen en zo wordt het verliezen van een tand tot een minimum beperkt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!