Moet je nu 1 of 2 tickets kopen? Klaar en helder taalgebruik van de NMBS leidt vooral tot verwarring

maandag 11 januari 2021 - 12:06
"Als iets voor verwarring zorgt in de hoofden van de reiziger dan is het onze taak om dat helderder en transparanter uit te leggen. Ik neem dat graag ter harte." Dat is de reactie van de woordvoerder van de NMBS bij het verhaal van Stefaan en Julie in De Inspecteur. Ze zijn in de war omdat ze voor hun geplande treinrit naar zee niet één maar twee treinbiljetten nodig blijken te hebben. Maar die heldere en transparante uitleg roept vooral extra vragen op, dat blijkt uit reacties die De Inspecteur na de uitzending krijgt.

"Als iets voor verwarring zorgt in de hoofden van de reiziger dan is het onze taak om dat helderder en transparanter uit te leggen. Ik neem dat graag ter harte." Dat is de quote van Bart Crols, de woordvoerder van de NMBS, als reactie op het straffe reisverhaal van Stefaan en Julie.

Gij zult niet twee keer over hetzelfde stuk spoor rijden 

Je kan hun volledige relaas hier lezen. In essentie komt het erop neer dat het duo extra moet betalen omdat ze een traject kiezen waarbij ze twee keer over hetzelfde stukje spoor rijden. Stefaan en Julie zijn zich van geen kwaad bewust. "We reizen al jaren met één biljet vanuit onze woonplaats Herent tot in Oostende. We nemen eerst een lokale trein van Herent naar Leuven. Van daaruit reizen we verder met de IC-trein tot in Oostende. Tijdens die rit rijden we ons vertrekstation Herent opnieuw voorbij en daar moeten we blijkbaar extra voor betalen."

Volgens NMBS-woordvoerder Crols is het allemaal heel duidelijk. "De prijs van je vervoersbewijs hangt af van het aantal kilometers dat je doet. De reisweg is altijd gebaseerd op de kortste weg tussen je vertrekstation en je eindbestemming. Als je als reiziger beslist om via een ander station te reizen, dat niet op die kortste route ligt, en je rijdt daarbij twee keer op hetzelfde stukje spoor, dan doe je extra kilometers en daar moet je dan ook een extra ticket voor kopen.”

De hele situatie lokt veel reactie en onbegrip uit. Al zijn er ook enkelingen die de redenering van de NMBS helder en duidelijk vinden. 

Verwarring troef 

Eerst en vooral krijgt De Inspecteur reacties van mensen die in dezelfde regio wonen als Stefaan en Julie. Hun reactie zorgt alleen maar voor meer verwarring. 

Ik vermoedde dat ik een extra ticket zou moeten kopen voor het traject Herent-Oostende via Leuven. Ik heb me geïnformeerd en jawel: ik moet een extra kaartje kopen. Maar de klantendienst vond het wel 'ne moeilijke'. 

Serge Loens

Ik woon ook in Herent. Ik heb me ook al het hoofd gebroken over die regel. Dus ik bel de klantendienst. Ze verzekerden me ten stelligste dat ik zonder extra ticket de omweg langs Leuven mag maken. 

Hilde Bas

Niet klantvriendelijk

Heel wat luisteraars vinden het vreemd dat de NMBS zo halsstarrig vasthoudt aan een regel die zo complex is dat niemand hem begrijpt. 

 

Dat verhaal is wel straf! Dat koppel wou zo snel mogelijk aan zee geraken en had geenszins de bedoeling om te 'frauderen'. Dat de NMBS er zo een zaak van maakt?! Kafka ten top, typisch voor een overheidsbedrijf! 

Paul De Valck

Weer een reden om niet met de trein te reizen. Het is toch logisch dat je in het dichtstbijzijnde station overstapt op een snellere trein als je ver reist?

Linda Coppin

De NMBS-woordvoerder zegt dat je moet reizen via de kortste weg. Maar als treinreiziger ga ik toch niet op voorhand mijn traject opmeten? Zeer jammer dat het de mensen onnodig moeilijk gemaakt wordt!

 

Rutger Huybrechts 

Mooi voorbeeld van de oubolligheid van onze spoorwegen. Ik dacht dat de lus rond Leuven er was om de klanten beter te bedienen. 

Marie-Rose

Helder en duidelijk

Maar er zijn ook een aantal mensen die de uitleg van de NMBS wél duidelijk vinden.

Ik heb uw reportage over de NMBS met aandacht gevolgd. Voor mij is het duidelijk en niet bizar of verwarrend. Men koopt een ticket voor de kortste weg, niet de snelste. 

Roger Van Vracem

Ik begrijp niet waarom De Inspecteur communiceert dat de uitleg van de NMBS complex is. Er is toch duidelijk uitgelegd dat je betaalt volgens het aantal afgelegde kilometers. Dus als je graag een omweggetje maakt dan kost dat meer. 

Viktor Dk

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!