Nieuwe tv nodig? Op deze 3 punten moet je letten

woensdag 27 januari 2021 - 08:00
Oled, Qled, 4K, Ultra HD… Een televisietoestel kopen is vandaag niet evident. Nochtans zullen veel landgenoten het moeten doen, want dit jaar trekt Telenet de stekker uit de analoge tv-kabel. Technologiejournalist Loutfi Belghmidi zet de 3 punten op een rij waarop je zeker moet letten.

Geen gewone kabel meer

Tegen eind dit jaar kijkt niemand in Vlaanderen nog analoog. Telenet trekt de stekker uit de gewone tv-kabel. Je kunt voortaan dus enkel nog op een digitale manier televisie kijken.

Dat heeft gevolgen voor je toestel: het zal bijvoorbeeld de juiste ingang moeten hebben om er een decoder op aan te sluiten. Voor veel mensen zal er niets anders opzitten dan te investeren in een nieuwe televisie.

Technologiejournalist Loutfi Belghmidi van VRT NWS helpt je door het bos van specificaties de bomen te zien.

Punt 1: de resolutie

De scherpte van het beeld is een heel belangrijke factor. De kans is groot dat je nu nog kijkt in SD (Standard Definition). Die resolutie zal je niet meer vinden op de toestellen die vandaag in de winkel staan.

Je hebt bij de meeste tv-toestellen keuze tussen Full HD enerzijds, en anderzijds het nóg scherpere 4K (of Ultra HD).

Full HD is vandaag de standaarddefinitie van een televisietoestel. Je vindt de resolutie terug bij de goedkope (soms heel goedkope) toestellen. Op zich is de kwaliteit niet slecht. Het is de resolutie waarin bijvoorbeeld de netten van de VRT of het streamingplatform Streamz uitzenden.

Full HD kan een prima standaard zijn voor dat extra tv-toestel in pakweg de keuken of de kinderkamer. Maar als je graag geniet van series in uitstekende beeldkwaliteit, dan kies je beter voor een hogere resolutie.

Met een 4K-toestel ben je klaar voor de toekomst, want er komen meer en meer films en series op de markt die gemaakt zijn in die resolutie

Loutfi Belghmidi, technologiejournalist VRT NWS

De hogere standaard of dus de 4K of Ultra HD heeft een haarscherp beeld. Wel 4 keer scherper dan bij Full HD. Je vindt deze hoge resolutie vooral bij grotere modellen van minstens 55 inch.

4K of Ultra HD is de resolutie die gebruikt wordt door de grote streamingdiensten (Netfix, Amazon, Disney+...). Wil je een tv-toestel voor je voornaamste kijkplaats (de woonkamer) en wil je er in de toekomst nog lang kunnen van genieten? En vind je het oké om een groot toestel te hebben? Dan kies je best voor 4K of Ultra HD.

Intussen zijn er ook 8K-toestellen te koop. Die zijn 4 keer zo scherp dan 4K, maar die zijn zo duur dat de investering voor veel mensen nog niet zo interessant is.

Punt 2: de grootte van het scherm

Laat je niet verleiden tot de aankoop van een gigantisch tv-toestel om de buren de loef af te steken. De ideale grootte van je tv hangt af van de kijkafstand.

Met andere woorden: hou rekening met de grootte van je woonkamer, en dan vooral met de afstand tot je zetel.

De ideale kijkafstand bedraagt ongeveer 2 keer de beelddiagonaal (de afstand tussen 2 overstaande hoeken). De populairste toestellen hebben een diagonaal van 55 inch, dat is 140 cm. De ideale kijkafstand bedraagt dan ongeveer 2,8 m.

De ideale kijkafstand bedraagt ongeveer 2 keer de beelddiagonaal. Heb je een 55" inch scherm, dan zit je best op 2,8 meter

Loutfi Belghmidi

Je kunt zelf berekenen hoe groot je ideale tv moet zijn. Eerst meet je de afstand (in centimeter) van je zetel tot de plek waar de tv komt te staan. Deel de afstand door 2,54 (= 1 inch) en daarna nog eens door 2. Je kent nu de ideale beelddiagonaal en kunt een toestel zoeken dat ongeveer die afmetingen heeft.

Bij sommige grote webshops kun je met een app het toestel eerst virtueel in je woonkamer zien ‘hangen’ voor je het aanschaft.

Punt 3: de manier waarop het scherm licht geeft

Twee termen die je tegenwoordig heel veel tegenkomt als je een tv wil kopen zijn Oled of Qled. Ze worden wel eens door elkaar gebruikt, maar het gaat om twee totaal verschillende technologieën.

Qled is de technologie die vooral door Samsung gebruikt wordt. Het principe lijkt op dat van een LCD-scherm, waarbij de pixels (de kleine lichtpuntjes op je scherm die in verschillende kleuren kunnen oplichten) worden belicht door een achterliggende lichtbron. Samsung heeft de technologie verbeterd zodat de kleuren heel waarheidsgetrouw weergegeven worden, en gaf het de naam Qled.

Oled werkt anders: bij dat systeem wordt elke pixel apart belicht. Het grote voordeel daarvan is dat zwarte pixels helemaal niet belicht worden, waardoor de contrasten veel sterker zijn. Bij Oled is zwart echt zwart. Bovendien is Oled zuiniger dan Qled.

Wat je kiest hangt van je persoonlijke voorkeur af. Vind je realistische kleuren belangrijk? Dan kun je kiezen voor Qled van Samsung, of een gelijkaardige technologie. Kijk je veel films en series? Dan kun je opteren voor een Oled-scherm. De merken LG, Philips, Panasonic en Sony zetten daar heel sterk op in.

Nog een kooptip

Beslist welk toestel ideaal is voor jou? Kies dan ook het ideale moment om effectief te kopen.

Loutfi Belghmidi: “In het voorjaar lanceren de meeste merken hun nieuwe modellen. Meestal worden dan de modellen van het jaar voordien goedkoper. Over het algemeen is de maand maart een goed moment om een tv te kopen.”

Reken voor een degelijk 55 inch-toestel, dat klaar is voor de toekomst op een prijs tussen de 700 à 800 euro.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!