Nog oude travellers cheques in huis?

vrijdag 16 juni 2017 - 11:23
Een travellers cheque van Thomas Cook
Hoog tijd om die toeristische relikwie weer om te wisselen in geld! Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Vroeger veilig

Jaren geleden gebruikten reizigers dat soort cheques om op een veilige manier geld mee te nemen naar het buitenland.

Het principe was simpel: je kocht een aantal cheques aan bij je bank (bijvoorbeeld 20, 50 of 100 dollar). Je tekende elke cheque een eerste keer af aan het loket, en dan konden ze mee de valies in.

Op je buitenlandse bestemming stapte je een bank binnen en je zette naast de eerste handtekening nog een tweede handtekening. De bankier vergeleek de twee handtekeningen. Als ze identiek waren kreeg je de waarde van de cheque uitbetaald in de lokale munt.

 

Bye bye

Die cheques hadden een groot voordeel: als ze gestolen werden, dan was je je geld niet kwijt.  Je kon met je aankoopkwitantie je centen recupereren. Toch is het systeem nagenoeg volledig opzij geschoven door de credit cards. Die zijn even veilig, en je hebt er minder rompslomp mee.

Dat neemt niet weg dat heel wat mensen vandaag nog cheques in huis hebben. Ze worden op sommige plekken ook nog aanvaard, maar het gaat dan vooral om de cheques van American Express.

Heb je cheques van Thomas Cook? Dan ben je eraan voor de moeite. Dat bedrijf werd in 2001 overgenomen door Travelex, en die beslisten jaren geleden al om de cheques niet langer te laten omwisselen in hun kantoren.

Er is nog een manier

Heb je travelers’ cheques van Thomas Cook in huis? Dan is er nog één manier om je geld terug te krijgen: via de post.

Je kan je cheques opsturen naar Travelex Global and Financial Services, Commercial Operations, Worldwide House, P.O. Box 36, Thorpe Wood. Peterborough, PE3 6SB, United Kingdom.

De volledige procedure lees je op de site van Travelex. Let wel op een aantal zaken!

  • De cheques moeten dubbel gehandtekend zijn, en je moet er een brief bij voegen (het liefst in het Engels) waarin je bankrekeningnummer staat. Voeg er ook een kopie van je identiteitskaart bij.
  • Goeie raad: stuur je cheques alleen aangetekend op mét ontvangstbewijs.
  • Als de aankoper van de cheques intussen overleden is kan er geen tweede handtekening meer geplaatst worden. Je kan de cheques dan nog innen door de volgende documenten mee te sturen: een overlijdensattest + een kopie van het trouwboekje waaruit Travelex kan opmaken dat jij de wettige erfgenaam bent.
  • Heb je de cheques geërfd? Ga dan langs bij de notaris. Hij kan een gewettigde kopie van de laatste wil of afstamming opmaken om bij de cheques te voegen.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!