Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Onderhoudscontract of niet?

di 29 jan. - 7:16

Een onderhoudscontract voor mijn verwarmingsketel, is dat een goed idee? En bij wie sluit ik dat dan af? Want er zijn grote verschillen in prijs én in service. Op voorhand informeren is de boodschap.
verwarming

Verplicht onderhoud 

Het onderhoud van het centraal stooktoestel van je verwarmingsinstallatie is een verplichting.

  • Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

De gebruiker van het centrale stooktoestel is verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet de huurder het centrale stooktoestel laten onderhouden. 

Wat moet er precies gebeuren bij het onderhoud?

  • Controle en reiniging van de schoorsteen
  • Volledige reiniging van de ketel
  • Metingen van de verbranding
  • Als de ketel zuurstof verbruikt uit het lokaal waar hij staat, moet er een controle gebeuren op de ventilatie in dat lokaal.

Contract aangaan of niet?

Volgens de beroepsfederatie van installateurs speciale technieken Techlink loont het zeker de moeite om zo'n onderhoudscontract af te sluiten. Maar je moet opletten dat jet het contract niet met de eerste de beste technicus afsluit.

  • Sluit het contract af met een lokale installateur. Dat is iemand waarmee je een vertrouwensband kan opbouwen.
  • Zorg dat je werkt met een erkende technicus. Je kan die vinden op deze websites: buildyourhome.be en veiligverwarmen.be
  • Vraag na of je technicus je toestel kent of of hij de nodige vervangstukken heeft. Als de vakman met een ander merk werkt, zal je nooit snel verder geholpen worden. 
  • Kijk na wát er in je contract staat. De vakman moet duidelijk omschrijven welke activiteiten bij het onderhoud horen. De Vlaamse regering bepaalt heel duidelijk wat de minimumvereisten zijn. Die moeten er uiteraard in staan.
  • Onderhoud of onderhoud én herstelling? Er is een groot verschil tussen een basisonderhoudscontract en een uitgebreider contract. Bij een basiscontract komt de hersteller je ketel enkel onderhoud. Maar als er een defect is, kan je niet rekenen op bijstand. Je moet dan een andere technicus inhuren om die klus te klaren.

Prijs

Betaal een correcte prijs voor je contract.

Heel wat energieleveranciers bieden contracten aan die (nagenoeg) gratis zijn. De vraag is of die contracten je een verwarming zonder zorgen opleveren. Met een vertrouwde vakman werken en hem daarvoor een redelijke vergoeding geven is hier nog altijd de gouden raad.

Hier onder vind je meer tips om je ketel goed te onderhouden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet