Online shoppen binnenkort enkel nog mogelijk met kredietkaart én smartphone of kaartlezer

vrijdag 13 september 2019 - 08:46
Vanaf 14/9 is er een nieuwe betaalrichtlijn van kracht. En dat heeft enkele gevolgen voor jou, als consument.

Altijd je kaartlezer of smartphone bij de hand

Online iets kopen op het internet of een hotelkamer boeken: het is zo gefikst. Als je met je kredietkaart betaalt, heb je zelf je 'bankbakje' niet meer nodig. Gewoon je kaartnummer en de CVC-code (die code op de achterkant van je kaart) ingeven en hopla, 't is betaald. Maar dat is binnenkort verleden tijd. Door de nieuwe Europese richtlijn zal je je betaling altijd moeten 'tekenen'. Dat kan met je kaartlezer of je smartphone. 

Het principe is dat je je altijd zal moeten identificeren aan de hand van twee van deze drie kenmerken

  • met iets wat je weet (bv je pincode)
  • met iets wat je bezit (bv je smartphone)
  • met iets wat eigen is aan jou (bv je vingerafdruk)

De nieuwe richtlijn gaat in vanaf 14 september 2019. Maar veel webshops zijn er nog niet klaar voor. Daarom is er een overgangsperiode. Je zal de komende weken dus nog wel met enkel je kredietkaart kunnen betalen, maar meer en meer zal je ook je smartphone of kaartlezer nodig hebben. 

Geef anderen een inkijk in je rekeningen

Een ander gevolg van die nieuwe richtlijn, is dat je toestemming kan geven aan 'derde partijen' om je rekeningen in te kijken. Dat kan een bank zijn waar je klant bij bent, of een bedrijf dat een betaalapp aanbiedt.

Waarom zou je dat doen? 
Als je bij verschillende banken klant bent, kan je het handig vinden om één app te hebben die je een overzicht geeft van al je rekeningen. Zo kan je makkelijker zien waar je het meeste geld aan uitgeeft. 
Of je kan een bedrijf betalingen laten uitvoeren in jouw naam. 

Maar wees gerust. Je bank zal niet zomaar met iedereen je rekeninggegevens delen. Je zal zelf altijd je toestemming moeten geven. Denk daarbij goed na aan wie je die geeft en stel je de volgende vragen:

  • Wie vraagt toestemming? 
  • Welke gegevens wil die partij? 
  • Waarvoor wil die partij jouw gegevens gebruiken? 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!