Ontdek je een verborgen gebrek, stap naar je notaris!

woensdag 4 september 2019 - 08:00
Sven renoveert een huis in Passendale en ontdekt per ongeluk onder twee treden van een houten trap een verborgen kelder. Toen hij het huis enkele jaren geleden kocht, was er nochtans geen sprake van een kelder. Wat eerst nog goed nieuws lijkt, draait uit op een opdoffer. Het betonnen keldergewelf blijkt volledig verrot en dus staat een deel van zijn huis op een rotte betonnen plaat. Een verborgen gebrek van jewelste!

Als je zo'n verborgen gebrek ontdekt, klop je in eerste instantie best aan bij je notaris, zo zegt Bart Van Opstal van notaris.be: "Onze job als notaris is er voor zorgen dat er conflicten vermeden kunnen worden. Ontstaan ze toch, dan proberen we op te treden als bemiddelaar. We horen beide partijen en proberen een regeling te treffen waar iedereen mee kan leven. Het uitgangspunt van een verkoop is wel dat alle partijen te goeder trouw handelen, er mogen dus geen gebreken achtergehouden of verzwegen worden."

Private of professionele verkoper

Vanuit juridisch oogpunt zijn er wel wat verschillen tussen een particuliere verkoper en een professionele, zoals een immokantoor of een bouwpromotor. "Een particuliere verkoper moet het spel correct spelen maar je kan van hem niet verwachten dat hij alle technische details kent. Dat ligt bij een professional anders. Zo zullen zij bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie eerst een voorlopige en een jaar later een definitieve oplevering moeten doen. Op die manier kunnen eventuele gebreken ontdekt worden, wat een extra geruststelling is voor de koper. Bij nieuwbouw kan je als koper trouwens ook rekenen op de tienjarige waarborg."

Als blijkt dat een verkoper te kwader trouw was en bepaalde zaken heeft verborgen gehouden, zou het kunnen dat een rechtbank zelfs een schadevergoeding oplegt. Een initiatief zoals de Ombudsdienst voor de bouwsector, waarvoor De inspecteur deze week pleit, wordt ook aangemoedigd door de notarissen. "Als dat de mensen dichter bij elkaar kan brengen en tot oplossingen kan komen, is dat een goede zaak die we zeker mee willen ondersteunen", klinkt het nog.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!