Onthaalouders doen hun verhaal: "Wij kunnen onze rekeningen niet betalen van zoentjes en knuffels"

maandag 21 oktober 2019 - 12:26
Luisteraar Jana krijgt 4 weken om een nieuwe opvang te vinden voor haar tweeling wanneer haar onthaalouder er plots mee ophoudt. Schandalig, vindt ze.

Maar ook de onthaalouders hebben een verhaal. "Allereerst begrijp ik volledig de ouder die plots een andere opvang moet zoeken voor haar kindjes. Dat is inderdaad geen lachertje. Maar anderzijds weet je dat als je kiest voor een onthaalouder die alleen werkt, hij of zij ook maar een mens is die bijvoorbeeld ziek kan worden", mailt een bezorgde onthaalmoeder naar De Inspecteur. En dat is niet de enige bezorgde mail die we krijgen. Heel wat onthaalouders mailen om hun liefde, maar ook hun bezorgdheden van hun job te delen.

Een grote ergernis zijn de uitgebreide regels en alle administratie die daarbij komt kijken. "Ik heb veel collega's weten stoppen door al die regeltjes en wetten, die ze achteraf dan weer introkken omdat ze merkten dat er zovelen waren die het bijltje erbij neerlegden. Misschien zou iedereen die wetten hierover maakt, eens voor een weekje moeten meedraaien in de kinderopvang."

'Kind en Gezin' heeft mooi praten. Helaas hebben alle nieuwe verplichtingen, regeltjes, voorschriften en administratie mij doen inzien dat zij eigenlijk van onthaalgezinnen af willen en alles willen laten overnemen door massacrèches met geschoold personeel.

Respect

De hoge werkdruk, lange dagen en toenemende eisen van ouders worden volgens heel wat onthaalouders ook onderschat. "Mijn vrouw brengt minimum 10 uur per dag door in haar kinderopvang. Dagen van meer uren zijn geen uitzondering", mailt een bezorgde partner. "Gelukkig doet mijn vrouw haar job heel graag, maar ik kan begrijpen waarom meer en meer onthaalouders er op termijn de brui aan geven. Per kind krijg je een vaste vergoeding waarvan je alle kosten moet betalen. Het maximum aantal kinderen ligt ook vast. Je kan met andere woorden maar een maximum bedrag per maand verdienen. Als je dan kijkt hoeveel uur per maand mijn vrouw werkt, en je alle vaste kosten aftrekt, dan is de verdienste niet groot."

Je krijgt ook niet van alle ouders respect voor wat je voor hen doet en maakt lange dagen, soms 12 uur in mijn geval. Ik doe het nog steeds met liefde en plezier, maar kan nieuwe starters wel begrijpen.

Volgens de onthaalouders hebben de ouders ook een verantwoordelijkheid. "Ouders komen op vrijdag hun kind ophalen en zeggen 'tot maandag'. Maar in het weekend bellen ze dan om te laten weten dat hun kindje(s) maandag niet meer komen omdat ze een oppas aan huis gevonden hebben. Dat is de keerzijde van de medaille."

Het gebeurt ook vaak dat ouders beslissen om te stoppen met werken, verhuizen, ... Of ouders reserveren een plaatsje maar bellen dan een week op voorhand af. Dan valt voor ons plots een inkomen weg. We hebben nergens recht op: geen betaald verlof, feestdagen, ouderschapsverlof, zorgverlof, ...

50 uur per week

Het statuut van onthaalouders zorgt ook voor heel wat kopzorgen. "Het probleem is dat veel onthaalouders nog werken voor een onkostenvergoeding en geen arbeidsovereenkomst hebben. Onthaalouders hebben al meegemaakt dat, wanneer ze maanden op voorhand aankondigen dat ze gaan stoppen, er al veel kindjes voor het einde weg zijn. De nieuwe onthaalouder wil die plaats niet zo lang vrij houden omdat het invloed heeft op haar inkomen. Want geen kindje, geen inkomsten."

Ik ben 30 jaar alleenstaande zelfstandige onthaalouder geweest. Ik heb altijd sociale bijdrage betaald en heb nu recht op 0 euro. Ik moet eerst 462 dagen voltijds werken om enig recht op uitkering te krijgen.

We werken minimum 50 uren per week. We hebben een waslijst aan verplichtingen en regels. Maar we hebben zo goed als geen rechten en vallen dikwijls tussen de mazen van het net.

Maar alle onthaalouders zijn het over één ding volmondig eens: onthaalouder zijn doe je met hart en ziel.

Wij doen onze job met grote liefde, anders houd je het zo lang niet vol. Maar jammer genoeg kunnen wij onze rekening niet betalen met zoentjes, knuffels en liefde. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!