Ontkalken met azijn: een goed idee?

vrijdag 21 november 2014 - 15:30
Of zijn er betere alternatieven?

Azijn is niet schadelijk. Je kan het dus gerust blijven gebruiken om je koffiezetapparaat of je waterkoker te ontkalken. Dat lukt perfect en het tast de toestellen absoluut niet aan. Het enige vervelende aan azijn is misschien de indringende geur. Maar als je daar niet van houdt, dan vervang je azijn gewoon door citroen, want dan krijg je precies hetzelfde effect. Maar zonder onaangenaam geurtje.

Er is toch een kleine maar: azijn ontkalkt misschien wel uitstekend, maar het lost de kalkdeeltjes uiteindelijk niet op. Dat is toch wel een beetje vervelend, want in moderne espressomachines bijvoorbeeld, zitten heel fijne metalen buisjes. Daarin kunnen onopgeloste kalkdeeltjes makkelijk samenhopen. Dan verstoppen de buisjes natuurlijk en kan je toestel kapot gaan.

Sulfaminezuur

Als je dus zulke meer 'gesofisticeerde' apparaten in huis hebt, gebruik je misschien toch beter geen azijn maar sulfaminezuur. Da’s veel sterker dan azijn of citroen en lost kalkdeeltjes ook echt op. Na gebruik moet je de boel natuurlijk wel heel goed naspoelen, zodat er geen resten achterblijven. Maar ook als je azijn of citroen gebruikt, moet je goed naspoelen.

Dus: als je nog liters azijn in de berging hebt staan, giet ze dan niet door de gootsteen! Blijf ze gerust gebruiken om toestellen mee te ontkalken. Soms heb je wel iets sterkers (en duurders) nodig, maar meestal dus niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!