Op vakantie met de trein? Mét mondmasker en check altijd last minute of je trein wel rijdt

dinsdag 30 juni 2020 - 12:43
Trein
Buitenlandse reizen binnen Europa kunnen weer, ook met de trein. Maar heel wat treinen rijden nog niet, dus check goed vooraf of je trein wel rijdt. Soms wordt het puzzelen.

Met NMBS International naar Zwitserland of andere Europese bestemmingen   

 
Geert Pichal, één van de broers van Inspecteur Sven, is het afgelopen weekend met de trein naar Zwitserland vertrokken. Hij boekte zijn tickets via de NMBS. Hij merkte dat hij vooraf goed zijn aansluitingen moest checken. Als er meerdere internationale treinen rijden per dag, is er soms één of twee van die treinen nog geschrapt, dus moet je gaan puzzelen. Soms moet je een andere trein nemen, soms zelfs een andere reisweg.   

Geert is wel erg goed en vlot geholpen door de telefonische helpdesk van de NMBS international. Hij mocht met hetzelfde ticket een andere trein nemen. Zijn gereserveerde zitplaatsen kon hij niet meer gebruiken, maar hij mocht vrij een zitplaats kiezen op die andere trein.

De NMBS werkt voor internationale reizen samen met andere vervoerders. De maatregelen kunnen per vervoerder en per land verschillen. Op de website van NMBS International kun je doorklikken naar de verschillende vervoersmaatschappijen: Thalys, Eurostar, TGV, IC, ICE, Nightjet, Interrail …    

 

Met Thalys naar Parijs, Amsterdam of Dortmund  

Weer meer Thalys treinen  

Het goede nieuws is dat je weer met Thalys naar enkele buitenlandse bestemmingen kunt reizen. Altijd met het mondmasker op, gedurende de hele rit. Maar nog lang niet alle treinen rijden, dus check ook hier vooraf goed of jouw trein rijdt via de website van Thalys.  
 
Matthias Baertsoen van Thalys: “Momenteel zijn er per dag vijf Thalys treinen Brussel- Parijs, twee Brussel-Amsterdam en één Brussel-Dortmund in Duitsland. Vanaf 12 juli zal één trein op twee rijden. De zontreinen van Thalys naar het zuiden van Frankrijk rijden voorlopig nog niet. Dat betekent dat je vanuit Parijs moet overstappen op lokale treinen als je naar het zuiden wil sporen.


Thalys merkte in de week na 15 juni al een stijging met 40 % in de ticketverkoop. "Maar in Parijs is het nog altijd rustig want er zijn geen Amerikaanse en Aziatische toeristen, dus ik verwacht geen lange wachtrijen aan de Eiffeltoren.“  

Coronamaatregelen op de Thalys trein  

  • Mondmaskers zijn verplicht tijdens de hele rit. Een rit naar Parijs duurt bijvoorbeeld 1u20, dus dat valt nog mee.  
  • De wagons worden meer dan eens per dag preventief ontsmet. 
  • Blijf zoveel mogelijk op je plaats zitten en doe geen onnodige verplaatsingen in de trein.  
  • Restaurantwagens zijn nog niet open en er rijden geen karretjes met eten en drinken op de trein.   

Hier vind je meer info over de coronamaatregelen bij Thalys.

Annuleren bij Thalys  

Bij de helpdesk van de klantendienst van Thalys was het de afgelopen weken heel druk, Thalys heeft de klantendienst moeten versterken. 
Als je reis geannuleerd is door corona heb je recht op terugbetaling, voucher of herboeking. Maar nu lijkt op dat vlak het ergste achter de rug.    

Hier vind je meer info over annuleren bij Thalys 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!