Opgelet met valse Facebookprofielen

dinsdag 8 januari 2019 - 08:11
Sociale media zijn de ideale manier voor oplichters om slachtoffers te vinden. Ze proberen goeie vrienden met je te worden en proberen op termijn geld af te troggelen. Hoe kan je herkennen of je wel met de juiste persoon te maken hebt?

Fernand raakt met Helmut Lotti bevriend op Facebook. Althans, dat dacht hij toch. Het bleek te gaan om een oplichter die geld wou afronselen. Het is een vorm van vriendschapsfraude. Wees dus op je hoede wanneer je contact hebt met een onbekende op sociale media.

Bekende mensen en sociale media

BV's of sterren zijn ook maar mensen en gebruiken ook sociale media om contact te hebben met hun vrienden. Maar zij zullen hun Facebook vrienden wel beperken. 

De meeste kiezen ervoor om een Fan-pagina te maken. Je kan natuurlijk zelf ook zo'n pagina maken maar de officiële pagina herken je aan het blauwe vinkje. Daarop delen bekende mensen dan zelf wat ze willen met hun fans. 

Vriendschapsfraude

Wat is het?

Vriendschapsfraude is een manier van oplichten waarbij vreemden vooral via het internet contact proberen te leggen met onschuldige slachtoffers. Ze bouwen een vertrouwensband op, en van zodra ze voelen dat er een ‘vriendschap’ aan het bloeien is, beginnen de oplichters voorzichtig om geld te vragen. De beloftes die ze daar aan vasthangen, worden meestal niet nagekomen.

Ze vragen bijvoorbeeld geld voor een vliegtuigticket zodat ze je kunnen bezoeken. Of ze zamelen geld in voor het goede doel. Maar er zal altijd iets gebeuren in hun verhaal waardoor er opnieuw geld nodig is.

Hoe herken ik oplichters?

  • Ze opereren vaak vanuit het buitenland.
  • Namen en foto's zijn vals. Je kan die foto’s testen op echtheid door Google Search te gebruiken. Als je dezelfde foto tegenkomt met wisselende namen erbij, dan heb je te maken met een oplichter.
  • Ze hebben een fraai profiel: een goedbetaalde job, een prachtige foto, ...
  • Ze spelen in op je gevoelens en gemoed

Niet betalen

Betaal in geen enkel geval. Hoe zielig of hoe wanhopig de oplichter ook klinkt.

Wees op je hoede als je gevraagd wordt om geld op een anonieme manier over te schrijven. Bijvoorbeeld via Western Union of Moneygram. Als je op die manier geld overschrijft, kan je later niet controleren op welk soort rekening het geld gestort is. Als je zo’n vraag krijgt, heb je bijna altijd te maken met een oplichter.

Wat als je er toch ingetrapt bent?

Contacteer de lokale politie en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Denk hierbij aan het online profiel van de oplichter, maar bijvoorbeeld ook aan prints van chatgesprekken en betalingsbewijzen. Als de verloren som geld te klein is, zal de zaak geseponeerd worden. Als het om erg veel geld gaat, zal er meestal een onderzoek gestart worden.

Meldpunt 

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een oplichter, neem dan contact zeker op met het meldpunt van de Federale Overheidsdienst Economie. Je kan er toekomstige slachtoffers mee helpen. 

De FOD Economie lanceerde ook een campagne over vriendschapsfraude: "Te mooi om waar te zijn". Je vindt er getuigenissen en nog meer tips om oplichters te herkennen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!