Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Vriendschapsfraude: Betaal in geen enkel geval, hoe zielig of wanhopig de oplichter ook klinkt

ma 21 sep. - 5:00

Sociale media zijn de ideale manier voor oplichters om slachtoffers te vinden. Ze proberen goeie vrienden met je te worden en proberen op termijn geld af te troggelen. Hoe kan je herkennen of je wel met de juiste persoon te maken hebt?

Wat is het?

Vriendschapsfraude is een manier van oplichten waarbij vreemden vooral via het internet contact proberen te leggen met onschuldige slachtoffers. Ze bouwen een vertrouwensband op, en van zodra ze voelen dat er een ‘vriendschap’ aan het bloeien is, beginnen de oplichters voorzichtig om geld te vragen. De beloftes die ze daar aan vasthangen, worden meestal niet nagekomen.

Ze vragen bijvoorbeeld geld voor een vliegtuigticket zodat ze je kunnen bezoeken. Of ze zamelen geld in voor het goede doel. Maar er zal altijd iets gebeuren in hun verhaal waardoor er opnieuw geld nodig is.

Hoe herken ik oplichters?

  • Ze opereren vaak vanuit het buitenland.
  • Namen en foto's zijn vals. Je kan die foto’s testen op echtheid door Google Search te gebruiken. Als je dezelfde foto tegenkomt met wisselende namen erbij, dan heb je te maken met een oplichter.
  • Ze hebben een fraai profiel: een goedbetaalde job, een prachtige foto, ...
  • Ze spelen in op je gevoelens en gemoed

Niet betalen

Betaal in geen enkel geval. Hoe zielig of hoe wanhopig de oplichter ook klinkt.

Wees op je hoede als je gevraagd wordt om geld op een anonieme manier over te schrijven. Bijvoorbeeld via Western Union of Moneygram. Als je op die manier geld overschrijft, kan je later niet controleren op welk soort rekening het geld gestort is. Als je zo’n vraag krijgt, heb je bijna altijd te maken met een oplichter.

Wat als je er toch ingetrapt bent?

Contacteer de lokale politie en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Denk hierbij aan het online profiel van de oplichter, maar bijvoorbeeld ook aan prints van chatgesprekken en betalingsbewijzen. Als de verloren som geld te klein is, zal de zaak geseponeerd worden. Als het om erg veel geld gaat, zal er meestal een onderzoek gestart worden.

Meldpunt 

Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een oplichter, neem dan contact zeker op met het meldpunt van de Federale Overheidsdienst Economie. Je kan er toekomstige slachtoffers mee helpen. 

De FOD Economie lanceerde ook een campagne over vriendschapsfraude: "Te mooi om waar te zijn". Je vindt er getuigenissen en nog meer tips om oplichters te herkennen.

Bekende mensen en sociale media

Ook bekende personen zijn slachtoffer van vriendschapsfraude. BV's of sterren zijn ook maar mensen en gebruiken ook sociale media om contact te hebben met hun vrienden. Maar zij zullen hun Facebook vrienden wel beperken. 

De meeste kiezen ervoor om een Fan-pagina te maken. Je kan natuurlijk zelf ook zo'n pagina maken maar de officiële pagina herken je aan het blauwe vinkje. Daarop delen bekende mensen dan zelf wat ze willen met hun fans. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet