Opgelet voor ongewenste Aziatische zaadpakketten in je brievenbus

donderdag 10 september 2020 - 13:51
Verschillende mensen in Europa, maar ook in de VS en Canada, krijgen ongewenst zaadpakketen uit China en andere Aziatische landen. De zaden worden per post opgestuurd. Maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor onze fauna en flora.

In verschillende Europese landen maken mensen melding van ongewenste zaadpakketten die ze via de post ontvangen. In België zou al één iemand zo'n pakket ontvangen hebben. Hoe de pakketten hier terecht komen en voor wie ze bedoeld zijn, is niet duidelijk. Maar volgens het FAVV (het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid) kunnen de zaden mogelijk schadelijk zijn voor onze fauna en flora.

Plant ze niet

De oorsprong van deze zaden is onbekend, ze kunnen plantenziekten die niet op ons grondgebied aanwezig zijn met zich meebrengen of het kunnen invasieve plantensoorten zijn. Daarom is het noodzakelijk om deze niet te zaaien. "Indien je ongewenste zaadpakketten ontvangt, vragen we met aandrang deze in een gesloten dubbele verpakking te doen en deze bij het huisvuil te deponeren zodat de zaden op een correcte manier worden vernietigd", zegt het FAVV. 

Heb je de zaden toch per ongeluk aangeraakt, was dan grondig je handen en desinfecteer alle voorwerpen waarmee de zaden in contact zijn gekomen.

Pak de zaden in een dubbele verpakking in en gooi ze bij het huisvuil.

FAVV

Het FAVV wil onderzoeken waar de zaden vandaan komen. Daarom vragen ze om een foto te nemen van het pakketje. "Zorg er voor dat de afzender en het etiket duidelijk zichtbaar zijn." Je mag de foto's doormailen naar meldpunt@favv.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!