Opgelet, ze phishen weer op je portemonnee!

dinsdag 18 juni 2019 - 09:47
Er is opnieuw een nieuwe manier van phishing opgedoken: malvertising. Zorg dat je weet hoe het werkt en hoe je geen slachtoffer wordt.

Malvertising

Als je naar een website surft zie je vaak bovenaan en aan de zijkant banners met daar reclame in. De reclame die daarin te zien is, wordt aangeleverd door aparte advertentie-systemen. Net in die legitieme advertentiesystemen zijn fraudeurs hun valse reclame gaan plaatsen. Hierdoor kon je de voorbije dagen o.a. op HLN.be, Buienradar en 2dehands.be te maken krijgen met pop-ups die zich voordoen als een tevredenheidsonderzoek waarbij je een smartphone kan winnen. 

Heeft mijn smartphone een virus? 

De pop-ups komen voorlopig vooral voor op iOS-toestellen, zowel in Chrome als in Safari. Het is geen probleem of virus bij jouw smartphone, de oorzaak ligt bij de sites zelf waar je de pop-up krijgt. De geïnfecteerde sites hebben al aanpassingen gedaan om te proberen om het probleem in te dijken, maar zoals steeds met phishing is het dweilen met de kraan open...

Wat moet ik doen als ik zo'n pop-up krijg? 

  • Open het niet! Sluit de pop-up en klik niet verder op de links. (openen zorgt op zich niet voor problemen, je mag vooral niet ingaan op de vraag om te betalen)
  • Maak er een melding van naar verdacht@safeonweb.be.
  • Twijfel je of een pop-up echt of vals is? Ga dan eens kijken op de originele website van de zogezegde aanbieder van de wedstrijd of de actie/wedstrijd die in de pop-up wordt getoond erop staat. Zo niet, is het waarschijnlijk géén echte actie.
  • Ben je ingegaan op de valse pop-up en heb je een betaling uitgevoerd? Dan bel je best naar Card Stop 070 34 43 44 en neem je contact op met de politie om een klacht neer te leggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!