Organisator jeugdkampen trekt aan alarmbel: "Duizenden vragen van bezorgde ouders over kampen in het buitenland"

dinsdag 29 juni 2021 - 10:49
jongeren op kamp
Meer dan 40.000 jongeren gaan deze zomer op kamp met Kazou, 25.000 daarvan naar het buitenland. Kazou wordt nu overspoeld met vragen van bezorgde ouders over het coronacertificaat en de verplichte testen, vertelt Seppe Van Pottelbergh van Kazou. "Maar de jongeren snakken echt naar vakantie!"

Kazou, de jeugddienst van de CM, organiseert elk jaar zomerkampen in binnen- en buitenland. Ook dit jaar gaan er meer dan 40 000 op vakantie met Kazou. Zo'n 25 000 jongeren trekken naar het buitenland. Maar de huidige coronaregels zorgen voor veel vragen, onzekerheid en verwarring.

Overspoeld door vragen

"We zitten met de handen in het haar," zegt Seppe Van Pottelbergh van Kazou. "Net voor de zomer is het altijd druk maar dit jaar worden we echt overspoeld door vragen van bezorgde ouders."

"Op basis van de positieve signalen hebben we beslist dat zowat al onze buitenlandse kampen kunnen doorgaan. Maar dat komt nu als een boemerang terug. Dat heeft ons overvallen en we hebben dat totaal onderschat." Veel ouders hebben vragen over de coronamaatregelen in het buitenland. Volgens Van Pottelbergh kregen ze intussen al duizenden telefoontjes en mails.

We zitten met de handen in het haar. We worden overspoeld door vragen van bezorgde ouders.

Seppe Van Pottelbergh, Kazou

Coronacertificaat en testen?

De meeste vragen gaan over het coronacertificaat, zegt Seppe Van Pottelbergh: "Dat is er nu wel, maar ieder land doet daar zijn goesting mee. En alles verandert constant. We kunnen het niet bijhouden. Het is de totale verwarring." 

Ook de teststrategieën in alle landen zorgen voor veel vragen. "Niet elk land heeft dezelfde regels. Duitsland bijvoorbeeld gaat de kinderen zelf testen als ze binnenkomen en dan om de twee dagen. Maar er zijn landen waar je niet binnenkomt zonder test." 

En dan zijn er nog de gratis testen. "De testcentra zijn overbevraagd. Maar de ouders moeten wel een test vastkrijgen want zonder de juiste test kunnen de kinderen de bus niet op." Ouders zijn zelf verantwoordelijk om de test voor hun kinderen te regelen. 

Kinderen zonder negatieve test mogen de bus niet op.

Seppe Van Pottelbergh

Informatie op de website

Kazou probeert de vragen van ouders zoveel mogelijk te beantwoorden. "We zetten informatie op onze website, maar het is moeilijk om die info up-to-date te ouden. De regels veranderen van de ene dag op de andere."

Ze sturen daarom ook zoveel mogelijk ouders door naar de officiële websites als Re-open EU en de website van buitenlandse zaken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!