Over de grens winkelen: opgelet voor accijnsgoederen!

donderdag 25 juli 2019 - 10:02
Ga jij al eens over de landsgrenzen heen winkelen? Let dan op, er gelden invoerlimieten op sommige producten!

Een luisteraar gaat samen met zijn schoonzus boodschappen doen in Frankrijk. Ze kopen elk een lading cola omdat die in een aantrekkelijke promotie staat. Aan de grensovergang krijgen ze een boete. Mag je dan niet zomaar cola invoeren in ons land?

Accijnsgoedereren en verpakkingstaks

Binnen de Europese Unie geldt er het verdrag van Schengen waar er een vrij verkeer van goederen en diensten is. Maar we moeten opletten met accijnsgoederen en de verpakkingstaks.

Voor die goederen gelden enkele beperkingen. Je mag de goederen zonder probleem invoeren als het voor eigen verbruik is. De douane houdt daar rekening met:

  • De persoon zelf: ben jij bijvoorbeeld een handelaar?
  • De wijze van vervoer: een camionette bijvoorbeeld is niet toegestaan

Je mag dus enkel voor je eigen gezin aankopen doen. Een busje huren met de buren om een groepsaankoop te doen is verboden!

Limieten

Voor frisdrank gelden er geen maxima. Je mag het invoeren zo veel je wil als het maar voor persoonlijk gebruik is.

Bij tabak en alcohol is dat anders, daar zijn er maxima opgelegd. Zo mag je bijvoorbeeld 110 liter bier inbrengen, meer wordt gezien als niet-persoonlijk verbruik. De maximum hoeveelheden vind je terug op de site van de FOD Financiën.

Feitelijke omstandigheden

De bestuurder in kwestie heeft een handicap en zijn schoonzus ging mee om te helpen inladen. Ze gaan niet akkoord met de boete en tekenen verzet aan.

"De boete van deze persoon wordt terugbetaald", zegt woordvoerder Francis Adyns van de Federale Overheidsdienst Financiën. "Als je niet akkoord gaat met de boete, kan je altijd de feitelijke omstandigheden uitleggen aan de douane. Dan bekijken ze geval per geval of de boete terecht wordt uitgegeven. In dit geval waren die omstandigheden terecht bevonden en krijgen zij hun geld terug".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!