Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Pakje bestellen buiten de EU?

ma 27 jan. - 7:02

Online shoppen wordt steeds populairder. Op zich geen wonder. Het is heel simpel: met enkele klikken en een onlinebetaling ben je een paar schoenen of trui rijker. Máár, online bestellen kan je duur k
Pakje bestellen buiten de EU?

Online shoppen wordt steeds populairder. Op zich geen wonder. Het is heel simpel: met enkele klikken en een onlinebetaling ben je een paar schoenen of trui rijker.

Máár, online bestellen kan je duur komen te staan als je iets bestelt dat van buiten de Europese Unie moet komen.

Dan kunnen er kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten én BTW bovenop de prijs van je bestelling komen. En daar is niets aan te doen, behalve 1 ding: betalen!

Ik bestel een pakje dat van binnen de Europese Unie komt?

Ik betaal géén kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten of BTW.

Let wel: de Europese Unie is niet hetzelfde als Europa. Als je iets bestelt dat uit Zwitserland moet komen bijvoorbeeld, gelden voor die zending dezelfde regels als voor zendingen die uit Amerika komen. Zwitserland maakt immers geen deel uit van de EU.

Er zijn wel enkele gebieden binnen de EU waar je mogelijk wél kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten of BTW moet betalen. Denk aan de Canarische Eilanden, Andorra, Lichtenstein, Groenland of San Marino, bijvoorbeeld.

Ik bestel een pakje dat van buiten de Europese Unie komt?

Ik betaal mogelijk kosten voor de douaneformaliteiten, BTW en invoerrechten

1. Kosten voor de douaneformaliteiten, dossierkosten of douaneaanbiedingskosten
Dit zijn kosten die het post- of pakjesbedrijf dat jouw bestelling levert aanrekent om in jouw plaats je pakket aan te bieden bij de douane. Hoeveel die kosten bedragen bepaalt het bedrijf zelf. Die kunnen schommelen tussen 10 en 30 euro.

2. BTW
- Voor bestellingen waarvan het factuurbedrag (inclusief verzendingskosten) minder is dan 22 euro betaal je géén BTW
- Voor bestellingen waarvan het factuurbedrag (inclusief verzendingskosten) meer is dan 22 euro betaal je BTW. Afhankelijk van de aard van het product dat je bestelt, gaat het om 6% of 21%.
Dat percentage wordt berekend op basis van de kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten én eventuele accijnzen (zie verder)

let op: gaat het om een cadeau – dus niet om een commerciële bestelling bij een webshop – dat iemand voor jou opstuurt vanuit het buitenland, dan betaal je pas BTW als de waarde van het cadeau meer is dan 45 euro (in plaats van 22 euro).

3. Invoerrechten
- Voor bestellingen waarvan het factuurbedrag (exclusief verzendingskosten) minder is dan 150 euro betaal je géén invoerrechten
- Voor bestellingen waarvan het factuurbedrag (exclusief verzendingskosten) meer is dan 150 euro betaal je wel invoerrechten. Hoeveel de invoerrechten precies bedragen, hangt af van het product dat je bestelt. Het gaat om een percentage dat wordt berekend op basis van de waarde van het product dat je bestelt én de verzendingskosten.

Opmerking:
Voor bepaalde goederen krijg je géén BTW-vrijstelling, namelijk o.a. voor alcohol, parfums, toiletwaters, tabak en tabaksproducten. Als het gaat om een commerciële bestelling betaal je dus sowieso BTW en invoerrechten (ook al bedraagt je bestelling respectievelijk minder dan 22 euro en 150 euro). Als het om een cadeau gaat dat je van buiten de EU ontvangt, gelden de vrijstellingen wél als per product een bepaalde hoeveelheid niet overschreden wordt. Maar je moet sowieso voor dergelijke producten rekening houden met accijnzen (zie verder).

4. Nóg extra kosten

Naast kosten voor de douaneformaliteiten, BTW en invoerrechten kan het zijn dat je nog extra kosten moet betalen:
- accijnzen: die betaal je voor energieproducten en elektriciteit, gefabriceerde tabak, alcohol en alcoholhoudende dranken (bier, wijn, andere gegiste dranken dan bier of wijn, tussenproducten en ethylalcohol), alcoholvrije dranken, koffie, parfums, toiletwaters… Ook als je een bestelling doet binnen de EU kan het zijn dat je met accijnzen rekening moet houden.
- kosten voor het ‘fytosanitair onderzoek’: als je bijvoorbeeld levende planten bestelt, moeten deze onderzocht worden op ziekten. Voor de kosten (ongeveer 40 euro) draai je zelf op.
- vernietigingskosten: als je een namaakproduct bestelt en de douane dit ontdekt, ben je én het geld kwijt dat je aan de verkoper hebt overgemaakt én moet je de vernietigingskosten van het product betalen (en ben je je bestelling dus ook kwijt)
- antidumpingsrechten: als je iets buiten de EU bestelt wat binnen de EU veel duurder is (bijvoorbeeld een fietskader), dan moet daarvoor antidumpingsrechten betalen. Zo beschermt de EU de economie in de EU tegen andere landen die producten tegen een zeer lage prijs op onze markt willen dumpen.

Vermijd verrassingen

Het lijkt misschien logisch, maar je kan ook niet buiten de Europese Unie bestellen. Dan komen er geen extra kosten bij en als dat wel het geval is – accijnzen bijvoorbeeld – dan moet dat vermeld staan. Maar het is niet altijd duidelijk van waar je bestelling verstuurd zal worden.

Zoek op de website of je een adres kan geven, surf wat rond op internetfora op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die bepaalde webshop of stuur de verkoper een mailtje. Als je geen antwoord krijgt, is de webshop misschien niet zo betrouwbaar en bestel je er beter niets.

Meer informatie
Op de volgende websites vind je meer informatie:
Algemene informatie vind je HIER, maar ook op de site van de fiscus of bij het Het Europees Centrum voor de Consument

Er zijn drie websites waarop je het percentage van de BTW en/of de invoerrechten kan terugvinden. Helaas zijn die allesbehalve gebruiksvriendelijk. Maar omdat er geen alternatief is, geven we ze toch maar mee:
- BTW en invoerrechten: BLEU gebruikstarief
- Invoerrechten
- BTW

Een klacht?
Denk je dat je onterecht te veel betaald hebt voor douaneaanbiedingskosten, BT W of invoerrechten? Neem dan contact op met het post- of pakjesbedrijf. Kom je niet tot een compromis? Neem dan contact op met de Ombudsdienst voor de postsector .

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet