Pas op bij het planten snoeien. Voor je het weet zit je wasgoed vol vlekken

woensdag 21 oktober 2020 - 08:05
Wat veroorzaakt de roestkleurige vlekken op het wasgoed van luisteraar Christine? Volgens plantendeskundige Wouter Crucke moeten we de oorzaak in de tuin gaan zoeken.

Een nieuwe wasmachine, nieuwe leidingen en zelfs een onderhoud door de watermaatschappij. Het zijn allemaal dingen die Christine Wydaeghe al heeft geprobeerd in de strijd tegen vlekken op haar wasgoed. Want om de zoveel tijd heeft ze na een wasbeurt kleine roestkleurige vlekken op haar kleding. Na een oproep op de facebookpagina van De Inspecteur kwamen er veel tips binnen. Volgens verschillende luisteraars kunnen planten dit soort vlekken veroorzaken.

Wisteria of blauwe regen

Eén plant komt vaak terug: de Wisteria of Blauwe Regen. "Dat is een klimplant die oorspronkelijk uit Amerika komt. De plant windt zich rond regenpijpen en gevels waardoor die makkelijk tot 20 meter hoog kan klimmen," zegt plantendeskundige Wouter Crucke, beter bekend als de boomdokter. "De plant heeft grote blauw-paarse bloemen die een beetje lijken op druiventrossen."

De Wisteria groeit heel weelderig. "Wie zo'n plant in de tuin heeft moet dus af en toe de snoeischaar boven halen. En bij dat snoeien komen sappen van de plant vrij en daar ligt volgens mij de oorzaak van het probleem."

Plantensap is de boosdoener

Het sap van de wisteriaplant is niet helemaal onschuldig. "Het kan enerzijds irritatie aan de huid veroorzaken. Anderzijds wordt het sap ook gebruikt als kleurstof." In de plant zit een bepaald pigment, maar dat zie je niet op het eerst gezicht."

Het sap gaat pas kleur afgeven wanneer het gefixeerd wordt met soda. En dat is toevallig het hoofdbestanddeel van wasproducten.

Wouter Crucke

"Dat pigment komt pas tot uiting wanneer het in contact komt met een andere stof. In dit geval mordanten. En wat is het grootste bestanddeel van zo'n mordant? Soda's! En dat is toevallig ook het hoofdbestanddeel van wasproduct." Met andere woorden: de verkleuring gebeurt pas wanneer je de kleding gaat wassen. Het wasmiddel zorgt dus voor een chemische reactie.

Is er een oplossing?

Eens de vlekken op je kleding zitten, krijg je ze er niet meer uit met simpel wasmiddel. "Maar volgens bronnen op het internet kan je de kleding wel nog redden door ze te weken in een sopje van zuurstofhoudend bleekmiddel. Daarna moet je alles goed uitspoelen met heet water en dan zouden de vlekken weg moeten zijn."

Wouter heeft het echter zelf nog niet kunnen proberen. "Ik denk dat het zeker het proberen waard is, maar ik zou niet al mijn geld erop inzetten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!