Pas op voor malafide waterfilterverkopers: "Die mannen gebruiken een illegaal toestel om "te bewijzen" dat ons water ongezond is"

maandag 2 december 2019 - 08:09
Catherine krijgt bezoek van een louche deur-aan-deur verkoper die vertelt dat de kwaliteit van ons drinkwater slecht is. Hij bewijst dat met een chemische truc waardoor kraantjeswater in één keer vuil en zwart wordt. De proef is pure onzin. "Wat de man doet, is levensgevaarlijk. Wat hij vertelt, is pure onzin."

"Mevrouw, nu ziet u zelf hoe vervuild uw water is"

Zou de kwaliteit van het drinkwater bij me thuis "slecht" kunnen zijn, slechter dan ik altijd heb gedacht? Met die twijfels zit Catherine sinds kort. Een verkoper komt onlangs bij haar thuis, en confronteert haar met die harde boodschap. Er is iets mis met haar drinkwater. En het enige wat ze kan doen, is een duur filtersysteem installeren waardoor alle schadelijke stoffen uit ons water verdwijnen. 

Om zijn theorie kracht bij te zetten, haalt de verkoper een chemische truc uit die volgens hem bewijst dat ons drinkwater niet volledig zuiver is. Catherine weet niet wat ze ziet: "Hij stopte een toestel met pinnen in een glas water. Het water werd direct vuil en bovenaan dreef er zelf een laag zwart spul. Ik viel stijl achterover! Zoiets kan toch niet?" 

Volgens de man bewijst deze techniek dat ons drinkwater niet volledig zuiver is en dat we maar beter investeren in een filtersysteem dat de schadelijke stoffen uit ons water moet halen. Dat systeem kost maar liefst 1800 euro en bovendien moet je elk jaar een nieuwe filter installeren. Die kost ook nog eens 140 euro. De verkoper zegt zonder verpinken dat Catherine de investering zal terugverdienen. "Het is voor uw gezondheid mevrouw. En als u flessenwater zou kopen, kost dat ook veel geld. Dit systeem betaalt zichzelf al na 20 jaar terug." 

Catherine weet niet wat ze hoort. Ze vindt de prijs extreem hoog. En bovendien twijfelt ze of de verkooptechniek wel zuiver op de graat is. "Die man haalt duidelijk een truc uit met mijn water. Maar bewijst dat ook dat ons water echt ongezond is?" 

"Dit is gevaarlijke hocus pocus" 

Het lijkt spectaculair wat die man daar bij Catherine doet. Maar het is gewoon een eenvoudig chemisch trucje dat bovendien bijzonder gevaarlijk is. 

Thomas Derwael, chemicus

Om te bewijzen dat de proef pure onzin is, doet "De inspecteur" het trucje zelf ook een keer. Hij krijgt daarbij de hulp van chemicus Thomas Derwael. 

"De man doet een simpele elektrolyse met een paar metalen elektroden. Tijdens dat proces komen de metaaldeeltjes vrij in het water waardoor het water van kleur verandert."

Tijdens de proef verandert het water van kleur maar het wordt niet zwart zoals bij Catherine. "Dat komt omdat die man een toestel gebruikt dat illegaal is. Je kan het hier in België niet kopen." Het toestel is te krachtig en daardoor ook levensgevaarlijk. "Het ding heeft een heel hoog vermogen, te hoog om veilig te zijn, waardoor de elektroden de metaaldeeltjes direct afgeven. De vuiligheid komt dus in één keer in het water terecht waardoor het water heel snel van kleurt verandert en ook veel donkerder wordt."  

Thomas benadrukt dat die manier van werken heel gevaarlijk is. "Het water wordt direct heel warm en er staat zoveel stroom op dat je je gemakkelijk kan elektrocuteren. Het is onverantwoord dat de man dat bij mensen thuis doet." 

Deze proef zegt niks over de kwaliteit van ons drinkwater 

Thomas Derwael, chemicus

"Het water kleurt zwart door die elektroden, niet omdat ons drinkwater vervuild is" 

Thomas is niet te spreken over de manier van werken. "Dit is te gek voor woorden. Het is schandalig dat die verkoper mensen op deze manier misleidt. Met deze proef kan je bewijzen dat er deeltjes in het water vrijkomen maar het zegt niks over de kwaliteit van ons drinkwater."

"Als je echt wil weten of er schadelijke deeltjes in het water zitten, moet je diepgaande analyses doen in een gespecialiseerd laboratorium." 

Laat je dus niet verrassen als je zo'n verkoper over de vloer krijgt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!