Pas op voor valse LEGO-websites en namaakblokjes: "Bestelling wordt niet geleverd of steentjes zijn van erbarmelijke kwaliteit"

vrijdag 27 november 2020 - 07:09
Als je online LEGO bestelt, moet je opletten dat je niet opgelicht wordt. Want als je in Google 'LEGO, Star Wars' of 'LEGO, Harry Potter' intikt, dan is de kans groot dat je aanbiedingen krijgt van malafide webshops. LEGO-kenner Alex Rens legt bij De Inspecteur op Radio 2 uit hoe dat komt en hoe je valse webshops herkent.

Nadine Wolfs kaart de kwestie aan bij De Inspecteur. Ze vindt online het Harry Potterkasteel van LEGO voor nog geen 40 euro. "Ik dacht dat ik mijn slag had geslagen. Dat kasteel kost normaal gezien gemakkelijk 350 euro! Ik klikte enthousiast op de aanbieding en kwam terecht op een website die heel erg lijkt op de officiële site van LEGO." 

Nadine bekijkt de aanbieding en gaat bijna tot een aankoop over. Maar op het laatste moment bedenkt ze zich. "Ik dacht dan toch dat 40 euro wel een héél aantrekkelijk aanbod is, misschien wel té aantrekelijk.' Toen ben ik die website gaan Googelen. Ik vond direct artikels van mensen die getuigen dat die goedkope websites niet te vertrouwen zijn. Dat het gaat om pure oplichting." 

Goedkope namaak

Alex Rens is LEGO-kenner en voorzitter van de Overpeltse LEGOBuilders Club, één van de drie erkende LEGO-clubs in België. Hij kent het probleem. "LEGO  heeft al jaren af te rekenen met namaak en fraude. Hun producten worden massaal nagemaakt, bijvoorbeeld in China, en die namaak LEGO-sets worden vervolgens voor geen geld verkocht op het internet.

Die namaak gaat volgens Rens extreem ver. "Niet alleen de bouwsets worden nagemaakt, ook de boekjes, de dozen, het lettertype, de website... Alles wat ook maar iets te maken heeft met het originele merk wordt gekopieerd." 

Erbarmelijke kwaliteit

De kwaliteit van de namaakproducten laat te wensen over. "Op het eerste zich zie je geen verschil. Maar als je begint te bouwen valt het wel op dat de kwaliteit niet goed is. De steentjes passen niet goed op elkaar waardoor je bouwwerk niet stevig is. Of de blokjes trekken na verloop van tijd krom onder invloed van de temperatuurverschillen."

LEGO voert al jaren een juridische strijd in een poging om fabrieken die namaakproducten maken te sluiten

Alex Rens, LEGO-kenner

Verkoop via valse websites

De namaakproducten worden vaak via malafide webshops verkocht. Dat heeft Rens zelf ook al ondervonden. "Als je 'LEGO' op Google intikt, leidt die zoekopdracht vaak naar valse webshops. De websites zien er echt uit maar het is pure oplichting. Als je 'geluk' hebt, krijg je wel een levering maar is het product van slechte kwaliteit. Maar evengoed komt je bestelling nooit aan en ben je je geld kwijt." 

LEGO heeft zijn prijs

LEGO is een kwalitatief product. Daar betaal je een prijs voor. "Het is een bedrijf dat zelden grote kortingen geeft. In tegendeel: hun producten stijgen normaal gezien in waarde, zeker als het 'gegeerde en zeldzame' sets zijn. En als LEGO korting geeft, blijft die over het algemeen beperkt. Al kan je soms wel je slag slaan bij erkende verkopers zoals Fun, Dreamland, erkende zelfstandige verkopers of Bol.com", aldus Rens.  

Op tweedehandswebsites kom je ook vaak LEGO tegen. Die zoekertjes kunnen interessant zijn, maar Rens waarschuwt ook voor oplichters via die weg. "Er zijn soms mensen die hun zolder opruimen en een pak mooie sets te koop aanbieden. Daar kan je op ingaan maar vraag dan altijd om het product persoonlijk te mogen ophalen. Oplichters vallen dan door de mand, want die willen nooit dat je dat doet."

Officiële vergelijkingswebsite 

Rens heeft ook een concrete tip voor al wie graag LEGO-prijzen vergelijkt. "Op de erkende website Brickwatch.net kan je het setnummer ingeven van het item dat jou interesseert. Dat platform houdt een lijst bij van officiële winkels waar je de set kan kopen en hoeveel die kost. Op die manier kan je met een gerust hart de prijzen vergelijken." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!