Paspoort kapot: garantie?

dinsdag 20 augustus 2019 - 17:00
Een paspoort gebruik je om internationaal mee te reizen. Het is dus een gebruiksvoorwerp en dat kan al eens stuk gaan. Maar wat doe je dan best met zo een defect paspoort? En hoe voorkom je dat het stuk gaat?

Automatische controle

Een internationaal paspoort bevat een chip die leesbaar is door een machine. Die zorgt voor de automatische gezichtsherkenning op de luchthaven. 

Als de chip van je paspoort beschadigd of kapot is, gaat de controle moeizamer. In de luchthaven vraag je best hulp aan de grenspolitie. Na je reis ga je best zo snel mogelijk naar het gemeentehuis.

Wie betaalt mijn nieuw paspoort?

Als je je paspoort op het gemeentehuis afgeeft omdat het beschadigd of kapot is, zie je het sowieso nooit meer terug. Na de controle door buitenlandse zaken wordt het vernietigd. Dat gebeurt om  is om misbruik tegen te gaan.

Maar wie betaalt dan je nieuwe paspoort? Bestaat er zoiets als garantie? Ja!

  • Als het gaat om een productiefout dan betaalt Buitenlandse Zaken jouw nieuwe paspoort. Dit kan een fout in de chip zijn maar ook een fout in je gegevens.
  • In alle andere gevallen betaal je een nieuw paspoort zelf. Je moet goed zorg dragen voor je paspoort. De chip van je paspoort is gevoelig en kreuken in de kaft kunnen je paspoort al stuk maken.

Hoe bewaar ik mijn paspoort het beste?

Hou rekening met volgende tips als je een paspoort thuis hebt liggen of rondreist met een paspoort.

  • Bewaar het op een droge en stofvrije plaats. Bijvoorbeeld een nachtkastje.
  • Bewaar je paspoort een kreuk- en wrijvingsvrije plaats. In je handtas of borstzak is een goede keuze. Vermijd je broekzak.
  • Koop een paspoorthoesje voor extra bescherming van je paspoort.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!