Pendelaar Sofie mist de trein helemaal niet: "Een pendelaar met een pendelblog die niet meer wil pendelen"

vrijdag 12 februari 2021 - 09:01
Sofie is een pendelaar. Normaalgezien reist ze gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. Haar avonturen houdt ze bij in een pendelblog. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Dat geeft dus vaak vonken. Maar door de coronacrisis werkt Sofie al maanden thuis. En dat heeft zo zijn gevolgen.

Ik werk al maanden thuis. Ik geniet ervan.

Maandagochtend keek ik door het raam. Straten vol sneeuw en ijs. Vriestemperaturen. Ik was zo gelukkig. Ik moest niet met mijn fiets naar het station. Niet staan wachten op een trein die misschien niet komt. Omdat de bovenleiding bevroren is, de wissel onder het ijs zit, de sporen niet sneeuwvrij zijn of de verwarming in de wagons kapot is. Ik mocht gewoon mijn pantoffels aanhouden en een kamertje verder mijn laptop openklappen.

Kaatje eenzaam op haar bankje

Ik mis de trein niet. Helemaal niet. Ik zie er zelfs tegenop om opnieuw de reis naar Brussel aan te vatten. Ondanks het gemis van mijn collega’s. Ondanks het gemis van de redactie, van de koffiekamer en van Kaatje op haar bankje onder de toren.

Ik moet soms nog naar Brussel, maar dan neem ik de auto. Want ik moet om 6 uur beginnen, en dan geraak ik er niet met de trein. Ik geniet van de autorit. En ik geniet om nog eens op de redactie te zijn, om enkele collega’s op afstand te zien. Om nog eens naar het werk te gaan. Maar de trein? Neen, daar wil ik liever nog niet aan denken.

Ik miste de trein nochtans wel, tijdens de eerste weken van het thuiswerken. Het onderweg zijn, de tijd voor mezelf, tijd om niks te doen, om te lezen, om te Netflixen, om te scrollen,…. Ik maak thuis niet genoeg tijd om die dingen te doen. Ik ben altijd bezig, met het werk, het huishouden, met sporten. Ik lees wel in mijn bed, net voor het slapengaan. Aan Netflixen kom ik niet toe.

Joke Devliegher

1 minuutje

Ik geniet van de rust, de stilte. Ik geniet van het ontbreken van de storende geluiden van de trein, van de medependelaars. Ik erger mij veel minder. Ik moet niet wachten, hopen dat ik thuis geraak. Ik moet mij niet haasten om de trein te halen. Het komt niet op 1 minuutje aan. 1 minuutje langer in bed liggen, 1 minuutje langer werken. Het kan allemaal.

Ik erger mij minder. Ik moet niet wachten, hopen, mij haasten. 

Pendelaar Sofie

Minder prikkels, minder gehaast, minder stress. Potverdorie zeg. Een pendelaar met een pendelblog die niet meer wil pendelen. Waar gaat dat naartoe?

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!