Pendelaar Sofie neemt de trein niet meer maar stelt toch vast: "NMBS kent geen flexibiliteit"

donderdag 7 januari 2021 - 13:46
trein
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. Maar in deze coronatijden werkt Sofie van thuis. Je hoort haar nu dus niet klagen over vertragingen. Maar ze luistert wel naar haar collega-pendelaars én collega's op het werk. Want Sofie is ook een kritische consument, ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Daarom schrijft ze deze week dit verhaal.

Tot eind december mocht je je fiets gratis meenemen op de trein. Je "grote" fiets dan, een plooifiets mag je altijd gratis meenemen op de trein. Maar sinds 1 januari moet je weer betalen.

Een coronamaatregel?

Door corona had de regering vóór de zomer beslist dat je je grote fiets gratis mag meenemen op de trein. Om het openbaar vervoer te stimuleren en vakantie in eigen land te promoten. Dat was nog een beslissing van vóór de tweede golf uiteraard. Maar hé, de maatregel duurde tot eind december.

Mijn collega David, die het programma Spits presenteert op Radio 2, maakte gretig gebruik van die maatregel. Hij wou de metro en de tram zoveel mogelijk vermijden en nam dus zijn fiets mee op de trein van Gent naar Brussel. Dan kon hij in Brussel in zijn eigen bubbel naar de VRT fietsen. Handig en veilig!

Maar sinds deze week mag zijn fiets niet meer gratis mee met de trein. "Waarom niet?" vraagt David zich af. "Alle coronamaatregelen worden verlengd, maar deze maatregel niet."

40 euro per week

"De maatregel liep af op 31/12." Dat is het antwoord van de NMBS. Maar waarom wordt hij dan niet verlengd? "De maatregel duurde zes maanden en liep tot 31/12. Dat was zo voorzien," zegt de NMBS. Maar corona is er toch nog altijd? De situatie is nog altijd wat ze is. Voor David zou het veel veiliger zijn om zijn fiets nog mee te nemen op de trein. "De maatregel liep af op 31/12. Maar je kan je fiets nog altijd meenemen, voor een beperkt bedrag mag je fiets nog altijd de trein op."

Een beperkt bedrag. Dat is 4 euro per rit. Dat is dus 8 euro per dag als je heen en terug van huis naar je werk rijdt. Vijf werkdagen lang. Dat is dus 40 euro per week. Dat is toch zo beperkt niet.

Alle coronamaatregelen worden verlengd, maar deze niet

David Van Ooteghem

De fiets neemt de plaats in van een reiziger die er niet is

Je moet betalen voor je grote fiets, omdat die ruimte inneemt in de trein. Je kan een grote fiets niet zomaar onder de zetel duwen. Je fiets neemt de plaats in van een reiziger, dus je moet ervoor betalen. Klopt. Begrijpelijk.

Maar er zijn nu amper reizigers op de trein. De NMBS bevestigt dat. "Weinig mensen nemen nu de trein. Thuiswerken is verplicht." Dus, er is toch plaats genoeg voor David zijn fiets? "De maatregel liep af op 31/12. Dat was zo voorzien."

Ja. De overheid heeft het zo beslist. En de NMBS voert het zo uit. Geen gedoe om een maatregel te verlengen. Om de huidige situatie te bekijken. Om te evalueren en aan de overheid te zeggen dat ze misschien hun beslissing moeten herzien. Eventjes polsen of dat zou kunnen. Neen. De maatregel liep af op 31/12. Het is wat het is. Geen gedoe zeg. Het is zo al moeilijk genoeg.

Regels zijn regels. Het was ook wat de NMBS zei bij De Inspecteur toen een jongetje op weg naar school zijn abonnement vergeten was en geen geld op zak had. Hij moest een boete betalen. Maar het ging om een jongetje. Die geen geld op zak heeft om naar school te gaan. Die geen bankkaart bij zich heeft. Regels zijn regels. Boete.

Ik moei me niet

David zal sparen voor een plooifiets. Die mag hij wel gratis meenemen op de trein. Hij kan de 40 euro die hij elke week voor zijn grote fiets zou betalen opzij zetten.

En ik, ik moei mij niet. Ik neem mijn fiets niet mee op de trein. Te veel gedoe. Ik stel gewoon weer vast dat de NMBS niet flexibel is. Zelfs niet in het verzinnen van antwoorden op de vraag waarom de maatregel niet verlengd wordt. "Hij liep af op 31/12." Waarom het moeilijk maken als het makkelijk kan? David, je kan ook gewoon wandelen naar de VRT hé.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!