Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Phishing met geldezels in opmars, opgelet dus!

wo 9 jan. - 6:59

Internetfraudeurs worden steeds creatiever en vindingrijker. Ze maken de laatste tijd steeds vaker gebruik van geldezels. Tussenpersonen zijn dat, waarvan de bankrekening wordt gebruikt om frauduleus geld door te sluizen. Op die manier blijven de echte fraudeurs vaak uit het zicht van de politie.

Bij phishing proberen oplichters via frauduleuze mails je bankgegevens te bemachtigen. Die gebruiken zij dan op hun beurt om je rekening te plunderen, om jouw geld over te schrijven op hun rekening. Om uit het oog van de politie te blijven gebruiken de fraudeurs steeds vaker de bankrekening van tussenpersonen, zo zijn ze zelf minder snel te vatten. Van die rekeningen wordt het geld dan doorgesluisd naar de rekening van de fraudeur. Vaak gaat het om jongeren die snel geld willen verdienen en hun rekening in handen geven van fraudeurs. Ze krijgen hiervoor een compensatie, maar wat ze niet weten is dat ook zij strafbaar zijn. 

Febelfin, de, koepelorganistie van de banken, merkt steeds meer gevallen van phishing. Zo waren er de eerste 9 maanden van 2018 (cijfers van het volledige jaar zijn er nog niet) 3350 gevallen van fraude waarbij oplichters voor 5,5 miljoen euro buit hebben gemaakt. Daarbij werd ook vaker gebruik gemaakt van geldezels omdat zo criminelen minder snel kunnen opgespoord worden en geld kan worden gerecupereerd. 

Ook slachtoffer?

Ben je opgelicht door een fraudeur stap dan zo snel mogelijk naar je bank en naar de politie. Hoe sneller de bank weet heeft van de criminele feiten hoe sneller zij kan handelen en eventueel nog geld kan recupereren. 

Kan de bank het geld recupereren zal je zeker je geld teruggestort krijgen. Lukt dat niet dan zal je bank geval tot geval bekijken en oordelen. Ben je met open ogen in de val gelopen en is er sprake van grove nalatigheid zal de bank niet geneigd zijn jouw geld terug te storten, handelde je ter goeder trouw zal dat waarschijnlijk wel gebeuren.

Voorkomen is beter dan genezen

Fraudeurs worden steeds beter in het aanmaken van phishingmails en de tijd dat die nog vol schrijffouten stonden is verleden tijd. Toch zijn er enkele tips die je helpen om te voorkomen dat je in de val van de fraudeurs trapt:

  • Deel nooit je persoonlijke codes met derden, je bank zal ook nooit jouw persoonlijke codes vragen 
  • Krijg je een mail om een overschrijving te doen, doe die dan nooit via de aangegeven link maar ga naar de website van je bank, log daar in en doe daar de overschrijving

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet